Sidor

torsdag, juni 30, 2005

Peter Sandelin (del 3)

av någon anledning kom inga länkar med i del 1 och del 2. så här kommer en extradel. fortsättning följer. Här är en kort intervju med PS Här är en presentation från Nordiska rådet i samband med att hans bok »Tystnader, ljud.« nominerades till deras pris. Senaste boken »Cyklar utan att hålla i« recenseras här och här. Han nämns i den här översiktsartikeln. och den här. Vidare läser vi hos Vasabladet att en essäbok av Michel Ekman: ”Att glödga orden med tystnad” om Peter Sandelin ska ha utkommit i maj.

friday on my mind

om man ska spela »friday on my mind« i sitt sommarprogram, hur kan man då välja en åttitalsdåligmetalverision av Gary Moore? och inte då Easybeats original, eller för den delen Bowies utsökta cover? Lars Gustafsson höll visst årets defence of poetry reading i Rotterdam.. se också Jacques Roubauds tal, som fö dömer ut de flesta andra som fått äran att försvara poesin. försvara poesin, varför ska man göra det förresten? och mot vad? att publicera sina dikter på en blogg kan kanske tyckas något naivt. men jag har valt att göra det ändå. bristen på kvalitetskontroll , skulle teoretiskt sett kunna uppvägas av möjligheten att kommentera. så varsågod att klaga.

Peter Sandelin, del 2

Peter Sandelin är som det heter »också verksam som bildkonstnär« Hans måleri känner vi mest från hans kongeniala bokomslag, men lär också i övrigt korrespondera flitigt med författarskapet..

Peter Sandelin (del 1)

Peter Sandelin är som sagt en av våra favoritpoeter, också en av de första att få favoritstatus. Det är mest böckerna från 80-talet som intresserat oss. Det omedelbara upplevandet skulle man kunna kalla hans huvudtema. Det och »Det viktigaste är mötet mellan människor« som det står på baksidan av »Vägen upphör men jag fortsätter«. När man läser om Peter Sandelin dyker alltid Gunnar Björlings namn upp. Vilket säkert mest beror på att Sandelin är finlandssvensk, han skriver vad vi tycker inte mer som Björling än någon annan. Själv har han sagt att han skulle skriva mer som Björling om Björling inte fanns. Böcker av Peter Sandelin Ur svalans loggbok (1951, Schildts) De lysande och de döda (1953, Schildts) Etyder (1957, Schildts) Stunder av ljus (1960, Schildts) Hemma i universum (1962, Schildts) En vanlig solig dag (1965, Schildts) Minuter på jorden (1968, Schildts) Fågeln i stenmuren (lyrisk prosa) (1970, Schildts) Tyst stiger havet (1971, Schildts) Barnen på rymdens strand (lyrisk prosa) (1975, Schildts) Dikter med varandra (1977, Schildts) Klockan 5 och klockan ingenting vid havet (dikturval) (1977, Schildts, Forum) Dikter mellan vinter och vinter (1980, Schildts, Forum) Vägen upphör men jag fortsätter (Forum, lyrisk prosa) Den undermedvetna staden (1984, Schildts, Forum) Den vita orten (1986, Schildts, Forum) Existens (1989, Schildts, Forum) Ljuset över leran (dikturval) (1991, Schildts) Regnets uråldriga sätt att regna (1993, Schildts, Forum) Vedhuggaren i natten (prosa) (1995, Schildts, Forum) Tystnader, ljud (1998, Schildts) I skuggan av ingenting (2000, Schildts, Symposion) Cyklar utan att hålla i (2003, Schildts)

måndag, juni 27, 2005

the tourettes spelar på fritz corner, gillberg fälld, hälskada, linssoppa.

.:: the tourettes ::.: " .: Nästa spelning: Onsdag 29 juni 2005 :: Fritz's Corner StockholmsTerrassen (Kulturhusets tak) :." Cristopher Gillberg, bland annat känd för att ha populariserat diagnosen Tourettes syndrom i Sverige, dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha vägrat lämna ut sin dampforskning till granskning. själva har vi fått nån slags skada i hälen så några promenader blir det inte tal om på ett tag, tyvärr.. ska skriva ett brev till biblioteket (här i Ö-o) och undra om de har några planer på att se om sina tidskriftsprenumerationer.. själva har vi inte råd med några för tillfället.. och nu har ju massor av litteraturtidskrifter lagts ner, kanske kan de tänka sig skaffa några andra? oei? fantasin? aiolos? jmm? ordkonst? serum? fabrik? subaltern? komma? eller kanske nåt utländskt? dessutom har vårt kylskåp gått sönder. vilket inte är så roligt när det är sommar. och kära bostadsbolaget har inte kommit än.. purpur matbloggar lite i smyg: linssoppa. en halv lök. några morötter. vitlök. lite olja. fräs. strö över spiskummin, paprika odyl. häll på en burk tomat. lagerblad. sköljda linser (några dl). buljong ca en l. koka på svag värme tills linserna blir mjuka. smaka av med salt och sånt. smula lite timjan över.

söndag, juni 26, 2005

Mare Kandre

Mare Kandre har fått en minnessida. tyvärr med ett hopplöst URL. där finns än så länge en presentation, en samling recensioner och två tidiga intervjuer. annars är det som bekant klent med svenska författarsidor av någon anledning, ytterligare ett ämne att återkomma till alltså.. av Kandres böcker föredrar vi fö »hetta och vitt«

onsdag, juni 22, 2005

paus (igen)

midsommarhelgen kommer jag att ägna åt att läsa Margareta Renberg, Mayröcker, Hanna Hallgren & Proust. & inte sitta vid nån dator. men skriva massor..

tisdag, juni 21, 2005

debutanter /UKON - titan?

Otidskrift har varit på debutantbar. Och har ett intressant reportage därifrån. »"Sen är det Sofia Stenström, som O- alltsen vi hörde henne läsa om kloss, klot, klo och tass första gången kallat "den bra från Biskops-Arnö och överväger att börja kalla "den bra på W&W". « O- verkar alltså också gilla Sofia Stenström. och det här håller purpur med om : » M: Tja. Tjo. Fast, alltså, jag gillar inte att alla kallar hans bok för ett FORMEXPERIMENT. Den är mycket välstrukturerad med sina tre tidsperspektiv, men är en genomtänkt struktur numera så sällsynt inom litteraturen att man ser förekomsten av en sån som ett EXPERIMENT? Jag fattar det inte.« Åsa Beckman (biträdande kulturchef på dn, (och jo, syster tillEva) , och författare till boken »jag själv ett hus av ljus«(eller vad den heter, purpur tyckte inte att den var särskilt bra i allafall, den fick oss inte direkt att vilja kasta oss över de böcker den handlade om, och hade inte speciellt mycket att säga, analysen var väl varken djup eller oväntad eller vad nu böcker om andra böcker ska vara för att bli bra) och mycket annat) recenserade för ett tag sedan UKON (ulf karl olov nilsson) och kallade honom för "en magnet i svensk samtidslitteratur".
»I varje generation dyker det upp en författare som alla plötsligt börjar förhålla sig till. Kritikerna dras till hans eller hennes böcker, vill gärna recensera dem och börjar fila på essäer för att bidra med just sin tolkning av konstnärskapet. Författarkollegorna kretsar runt poeten genom att läsa samlingarna extra uppmärksamt, alternativt extra skeptiskt, och börjar hänvisa till honom eller henne i intervjuer och artiklar. På 80-talet hette den författaren Stig Larsson. I dagens poesi är det Lars Mikael Raattamaa eller Ulf Karl Olov Nilsson.« (ur den här recensionen)
Att UKON möjligtvis har en så stark position hos kritikerna vill purpur inte betvivla (det borde väl en kritiker veta bättre än oss) men hur är det hos författarkollegerna? De läser väl snarare UKONs influenser? Purpur vill hävda(utan att ha läst den nya, som väl verkar en aning bättre än »Stammar«) att UKON ännu inte skriver med fullt lika övertygande kraft som de poeter han så flitigt anknyter till (men vi kommer att applådera den dagen han gör det, för det gör han nog). vad betyder förresten polopoly?

släpar mig ut i solen

vi tror att ni kan bättre. skärp er nu. ni kanske ska pröva yoga. lite meditation kanske. eller en lång promenad i det vackra vädret. för oss nödvändigt. att gå ut att gå. det är då vi kommer på vad vi ska skriva. även om det är enklare att sitta och skriva inomhus visst. men om vi inte tog en promenad då och då skulle vi inte vara lika koncentrerade när vi väl skriver. och vi hade inte haft lika många idéer. men idag ser det väl molnigt ut? hm.

söndag, juni 19, 2005

sigge, the tourettes-mira, nedladdning.

slog på datorn och tänkte blogga norénsommar innan dammsugningen men det hade sigge redan gjort bätre än vad vi mäktar för tillfället. sigge älskar the tourettes-mira.
En stjärna är född etc.
»Men så är det alltså Mira Eklund (f ö sångerska i The Tourettes) som har ett så intensiv närvaro att hela filmen för min del gärna hade fått vara en närbild på hennes ansikte. Jag har inte sett en så uppenbar naturbegåvning debutera som skådis sen A Dahlström back in 98.«
< förövrigt kan man nu ladda ner en tourettes-låt här . och läsa the tourettes-intervjuer lite här och där. ingen särskilt välskriven än.

fredag, juni 03, 2005

avbrott

purpur gör ett uppehåll pga tekniska problem (och för att jag fyller år på måndag)! på återseende!

onsdag, juni 01, 2005

mer om färger

Indiskt gult framställdes, som vi tidigare berättat om, från kourin. Vi tog då inte reda på ifall de där korna led. Vi bläddrar lite i »Levande färger« av Karl Ryberg (ICA-förlaget) , i vilken det hävdas att de stackars korna föddes upp på mangoblad eller omogna mangofrukter, till vilka inget vatten serverades, varför kornas urin blev mycket koncentrerad, men många av djuren blev sjuka och några av dem dog. Vi hör att det är större chans att vinna en brottningsmatch om man får den röda tröjan än om man får den blåa (som bloggen vetenskapsnytt rapporterade den nittonde maj). Då förstår vi varför (s) vinner valen oftare än (m)? Men nu har ju den borgerliga alliansen valt orange till kampanjfärg, kanske är de trötta på att framstå som lugna och vill visa sig lite festliga? Något slags (NyD)-strategi eller? Det blir roligare om ni röstar på oss.. ((m):s nya slogan är fö Vi älskar Sverige(nej vi skojar inte))