Sidor

torsdag, september 29, 2005

jag nekas att sälla mig till deras rad

så vi blev inte bjudna till bokmässan iår heller.. Expressen tar fram fyra nobelpriskandidater. Först ut är Gennadij Ajgi, som nog är min personliga favoritkandidat också. Gissa har jag redan gjort tillräckligt. Ny dator. En som fungerar. Men jag har inte orkat poesidebattera.

söndag, september 25, 2005

Omsensgate skickar oss til den här artikeln. pS/oEi-kriget. en evighetshistoria. Så vilken sida står Purpur på? Vi står upp för kärleken till matematiken. bland annat. Vill du ha elvis eller tommy steele, hårdrock eller synt? experiment eller aftonrodnad? Så ett nytt Oei är på väg. Om tysk samtidslyrik. ett ämne som intresserar oss. men vi kommer inte att läsa det i alla fall. den ekonomiska situationen. andra saker. finns inte på biblioteket här. här är oeiarna sällsynta. men de kanske bara har makten i GSM. Och tar snart över hela riket? nähä.
Dagens band är TV on the radio! (men jag har bara hört 1 låt.. så jag tänker inte ta nåt större ansvar om de i övrigt skulle visa sig mest spela tramsmusik)

lördag, september 24, 2005

Allting pågår parallelliskt

Att Bodil Malmsten skulle starta en blogg, skrev ju någon av modernistabloggarnabloggportalen. Verkar ha varit igång i några veckor nu& Eva hade hittat den häromdagen.. Eftersom hon inte lämnade någon länk försökte vi istället med knuff.se, och hittade ett gäng hänvisningar.. -

onsdag, september 21, 2005

SvD berättar att Authors Guild stämmer Google pga Google print . vilket väl inte kan anses som förvånande. men tråkigt. vi ska också bli Författare Av Böcker. Vi ska stå under bron här utanför varje onsdag mellan kl 14 och 14.05. Vem som helst kan då köpa boken där.

bloggosfäriska störningar

förmodligen kunde man skriva om föregående inlägg & byta ut "det poetiska" mot "det bloggiska" eller "att blogga", & plocka 1 eller 2 poänger..

tisdag, september 20, 2005

Om det politiska och terapeutiska hos det poetiska

Om man tex med anledning av den nyutgivna antologin i urval av Göran Greider( som Sakernas Tillstånd behandlar här) har lust att diskutera(/fundera) huruvida det poetiska är politiskt kan man kolla vad langpo-gänget har att säga om saken här( i L=A=N=G=U=A=G=E 9/10). Annars leder mischievoice oss till den här (får man väl ändå säga) politiska dikten. Vilket för nu får gälla som vårt exempel på lyckad politisk dikt. Politisk dikt med egentlig politisk verkan då, var finns den? Göran Sonnevi, säger någon, men han når väl trots sina i svenskpoesisammanhang imponerande försäljningssiffror bara en begränsad del av befolkningen? Att folk blir så otroligt upprörda över att något är obegripligt, upphör inte att förvåna oss. Är då det poetiska terapeutiskt? nåväl något terapeutiskt värde kan kanske dikten ha, men om man tänker sig att använda dikten som terapi bör man betänka Alice Miller-citatet nedan: »Det är ett stort misstag att tro att man kan upplösa trauman på det symboliska planet. Om det vore möjligt skulle diktare, målare och andra konstnärer kunna bearbeta sina trauman genom sin kreativitet. Så är det dock inte. Kreativiteten hjälper dem visserligen att uthärda lidandet men inte att upphäva det. Och även diktatorer skulle en dag sluta att förnedra och plåga människor om denna symboliska hämnd för barndomens förödmjukelser vore tillräcklig för dem. Men deras hunger efter hämnd är omättlig så länge de inte vet - eftersom de förnekar det - vem som egentligen har förtjänat deras hat och vem hatet gäller, det vill säga så länge de endast symboliskt lugnar det i stället för att uppleva det i sitt egentliga barndomssammanhang och därmed lösa upp det.«(ur inledningen till nyutgåvan av »Det självutplånade barnet«). Vad är då diktens funktion, dvs vad ska diktande vara bra för? Tja, utforska nya sätt att tänka på kanske, förmedla erfarenheter och observationer, och så det där språkliga/halvspråkliga det köttsliga överskridandet av jaget etc. Förövrigt är det väl inte så konstigt att så mycket poesi tillkomer vid skrivbord då det är just vid ett sådant ganska många tillbringar en stor del av sin tid..
vi noterar att Lars Palms anglosaxiska projekt är riktigt snyggt& lovar att hålla sig hett.. övrig rekommenderad läsning i Ars Interpres 4&5: Sawako Nakayasu, Georg Trakl, Gennady Aygi mfl (via mischievoice) har man tid för poesi kan man (förmodligen med viss behållning) pröva någon av de här poeterna

måndag, september 19, 2005

Vi som bor på en föräldralös stjärna

Radioteaterns Sachsutforskning tycktes mig alltför hysterisk och tycktes inte ha funnit samma ton som jag i dikterna.. ( o så ensam hon måste ha varit)

söndag, september 18, 2005

antecknat

just varit & röstat. jag vet inte riktigt vad jag vill att kyrkan ska vara, men så mycket vet jag att jag inte vill göra den till en plattform för mörkret.. Ser inte »Patriarkat« ut som en AB-bok? planerar de ett sammangående? (iaf bättre än när de ser ut som dåliga barnböcker& handlar om tandborstar (& det där var INTE ett personangrepp..)) Deras trims-tramsförlag till syskon (dvs FORUM (som vi tycker illa om bla (och alltså inte bara) för att de slutat att ge ut Peter Sandelin)) lär fö planera ett romanpris där man kan vinna ½ miljon..

lördag, september 17, 2005

omalfabetiserar bokhyllor och skivhyllor. allting håller sig länge i ok ordning, men när det väl börjar rasa går det snabbt.. högar på golvet.. elf power - skeleton elf power - the naughty villain velvet underground - stephanie says patti smith - my blakean year michael nyman - an eye for optical theory my bloody valentine - cigarette in your bed modest mouse - talking shit about a pretty sunset modest mouse - never ending math equation farin urlaub - ok modest mouse - twift
den rädda pojke jag var, var övertygad om att han någon gång skulle få superkrafter, att han besatt förmågor som ingen annan.. och hur bra passade inte konstnärsmyten honom, här var ju ett geni, och han älskade att höra det. Storhetsvansinne, hur ska jag göra mig av med dig? varför kan jag inte nöja mig med: o vad trevligt att se dig, varför behöver jag höra: vad vacker du är, du är bäst bla bla ?

kyrkoval

det är uppenbarligen val imorgon. och jag har rösträtt, fast jag inte tror på Gud, är inte det konstigt? men vad tycker partierna egentligen? jag har inte hört någonting . Vilka är emot gudstjänster i sveriges radio, tex, det kunde ju vara något för mig att rösta på...

fredag, september 16, 2005

frigörelser

faderns pornografikonsumtion, flera timmar om dagen. Samtidigt Jesusvärlden. Inget före äktenskapet. Gör alla fiskare till människor. Gör alla människor till fiskar.

torsdag, september 15, 2005

poesi med hög abstraktionsnivå. närheten till filosofi och så vidare. Detta & ett hårt sväng. inte nödvändigtvis på samma gång.

statistik

Bloggtoppen.se säger att jag haft 51 besökare den här veckan.. Statcounter säger att jag haft 35 unika besök idag. Något säger mig att det är något fel på bloggtoppens räknarfunktion, men vad vet jag. & är egentligen inte så intressant, jag vet.

*.pdf

Moria Poetrys .pdf-bibliotek består för tillfället av 4 titlar. »Their Fields« av Jordan Stempleman, »Not Having an Idea« av Donna Kuhn, »Post Bling Bling« (!) av Eileen R. Tabios & »Covering Over« av William Allegrezza. Purpur har dock för närvarande inte tillgång till dator med *.pdfkompetens (jo det går att läsa men mkt mkt trögt & vi har väl inte tillräckligt med tålamod)..

Born Magazine

Born Magazine har jag aldrig sett förut. Ett litteratur/konst/flash-projekt. Vilket är roligt. Men jag tycker nog ändå att böcker är roligare..

debattklimat

så folket ( valda delar av det ) är alltså inte mätta på språkmaterialdebatter.. Purpur har inte så stor lust att lägga sig i. men ibland kan man ju inte låta bli..

onsdag, september 14, 2005

Man ska inte döma boken efter omslaget, heter det ju, men det gör man ju alltid i alla fall. Man håller väl hellre i en snygg bok än en ful. Samizdat diskuterar Fence-frågan. Varför ska litteraturtidskrifter se ut som litteraturtidskrifter och vad är det som gör att litteraturtidskrifter ser ut som litteraturtidskrifter? Svenska litteraturtidskrifter (det är nu man hittar på ett roligare namn) verkar vara alltmer medvetna om betydelsen av snygg form.( Så är hela samhället, kanske, det är ju designåret & man har mindre intressanta designutställningar överallt.. ) Inte tror jag att det har någon betydelse för försäljningssiffrorna, men det ökar användbarheten och trevlighetsgraden för de som läser.. Då kan man ju undra varför purpur som ägnar så mycket energi till att klaga på allltings utseende, inte har bättre design själva, framförallt varför vi har en standardmall, om vi nu tycker att allting liknar något annat förmycket. Men vi har inte lärt oss riktigt vilka siffror som styr vad.. dessutom blir allting väldigt konstigt (på sidan) så fort vi gör något ---

söndag, september 11, 2005

massindustriellt passerad skvalmusik

I anslutning till föregående post kan man, som Torsten Ekbom gör i »Experimentfälten«, citera Peter Schat:
»Om du går till Indonesien med dess annorlunda skalsystem, sléndro och pélog, eller till Indien eller Kina, så har de överallt samma transistorapparater och samma popmusik, Den ligger som en oljehinna över Världen nu«.
Ekbom fortsätter själv:
»De globala akustiska oljeutsläppen går inte att hejda, lika lite som en tesked doppad i vattnet skulle kunna få Titanic att vända. Peter Schat konstaterar bara fakta. Och uttrycker en oförställd förvåning över att den massindustriellt passerade skvalmusiken satt en tjock parantes kring musikutvecklingen under hela 1900-talet, som om modernismen aldrig hade existerat. Istället en återgång till den klassiska treklangsharmonik som Rameau lade grunden till i sin ”Traité de l’harmonie” från 1722. Tonika, dominant, subdominant. «
Ekbom avfärdar vidare ”den sk världsmusiken” eftersom den enligt vad han anser har ”råkat i klorna på den komersiella hydran”. Men vad ska man då tänka om dem som opererar i gränslandet mellan populär och finmusik, mellan avantgardistisk fulmusik och ABBA- the movie? Är väl knappast alla gripna av den kommersiella hydran, lika lite som alla sk världsmusikartister skulle vara det. Det kulturella område som helst sysselsätter sig med att dra gränser mellan fint och fult är väl annars litteraturen, heter något populärlitteratur, är det tramslitteratur, helst sk kriminallitteratur ( jag menar inte att folk inte skulle få vara elaka mot varandra i litteraturen). Vidare vill jag betänka att mkt sk experimentkultur numera lätt går att få del av, hur mycket än konstnären själv har vänt publiken ryggen. Hela publiken kanske inte kommer att springa efter henne, men jag väljer att tro att allt inte är förlorat.

Pianoelever

Just nu kan man läsa de nominerade novellerna till Sveriges Radios novellpris på SRs hemsida. De är: »Sten« ur »Svålhålet« av Mikael Niemi »Nordanvinden« ur »Berättelser om djur och andra« av Lars Jakobson. »Pianoeleven« ur »Svarta diamanter« av Mirja Unge. »Ulla« ur »Spöken« av Magnus William-Olsson »En kniv i ryggen: Om påhittad otrohet« ur »Åtta glas« av Klas Östergren Speciellt »Pianoeleven« och »Nordanvinden« tänker jag själv försöka ta mig tid till.. 3 ganska nyligen uppdaterade nättidskrifter är Word for/word Makata och Diagram. Annars verkar Otidskrift vara tillbaka med som man säger full styrka. Går vi mot ökad likriktning eller tvärtom? Nu när samma skval kan avlyssnas i Bombay och Ludvika, kan man å andra sidan nå all världens musik, all världens lyrik (om man då undantar den svenska) från en liten maskin med ett litet fånigt tangentbord.

tangentbord

vi har spillt kaffe på tangentbordet. nu fungerar det inte längre. varför är det en massa skruvar på baksidan om man ändå inte ska kunna öppna det?

fredag, september 09, 2005

Petrus Pokus Rocks The House

mindre genomtänkt lyssningsordning. men när ni är klara med de andra.. Songdog – Days of Armageddon Martha Wainwright – Factory Doves – Last Broadcast Nine inch nails – The day the whole world went away Pixies – Alec Eiffel Midnight Oil – pub with no beer Galaxie 500 – Oblivious Big Star – Holocaust Sugar – J.C. Auto Ben Folds – Jesusland Jesus& Mary Chain – Happy place Earthling – 1st transmission Warren Zevon – Porcelaine Monkey My Computer – All I ever wanted was a good time Suede – Painted People Stranglers – Always the sun Breeders – Cannonball Cat Power – He War Joseph Arthur – In the sun Galaxie 500- Leave the planet Velvet Underground – Temptation inside of your heart Boss Hog – Stereolight Sonic Youth – Sunday Emmylou Harris – Michelangelo Velvet Underground – Ocean Sonic Youth - The Diamond Sea
På annan plats har yrats om hur trevligt det är med Random/shuffle-funktionen bla bla. Vilket det naturligtvis INTE är. Andra tycker det är betydligt trevligare att välja själv vilken musik de vill höra. Eftersom vissa tydligen INTE vill välja själv, well låt mig.. Här följer ca 4,5 timmars kvalitativ musikunderhållning i oerhört genomtänkt lyssningsordning: A Lou Reed – Romeo & Juliet Badly Drawn Boy – Disillusion Doves – The man who told everything Pixies – Caribou Patti Smith – pissing in a river Velvet Underground – Sweet Jane Olivia Tremor Control – I have been floated Primal Scream – Swastika eyes Luna – California (all the way) Yo La Tengo – Sugarcube Pixies – Break my body B Magazine – Shot by both sides Primal Scream – Accelerator T Rex – Cosmic Dancer David Bowie – The voyeur of utter destruction (as beauty) Midnight Oil – Save your prayers Doves – Here it comes Pixies – Holiday song Thurman - Loaded Julian Cope – s.p.a.c.e.r.o.c.k. with me Modest Mouse – Heart Cooks Brain Guided by voices – The official ironmen rally song David Bowie – Big Brother A Byrds- have you seen her face? My bloody valentine – Several girls galore Pavement – stereo Cat Power – nude as the news Angel corpus Christi – john casavetes Luna – bobby Peru Primal scream – movin’ on up David Bowie – ashes to ashes Fidget – To Hell with music (it makes no sense) Nine inch nails – The Perfect drug Led zeppelin – Livin’ lovin’ maid Smog - Bathysphere Xtc – in the limelight Pink Floyd – see Emily play Tindersticks – sweet, sweet man pt.3 B David Bowie – Blackout Kinks - Two sisters Brittish Sea Power – Fear of drowning Simple minds – real to real cacophony Lou reed – satellite of love The Stranglers – The raven Led zeppelin – Tangerine Cat Power – Speak for me Suede – to the birds Patti smith – distant fingers George Harrison – What is life Primal Scream – Higher than the sun David Bowie – lady grinning soul A Beth Orton – Stolen Car Doves – Catch the sun Patti Smith – Glitter in their eyes Magazine – The light pours out of me Olivia Tremor Control – California Demises Pixies – River Euphrates Primal Scream – keep your dreams Patti Smith – poppies David Bowie – Sweet thing/ Candidate Olivia Tremor Control – Sleepy Company B Neutral Milk Hotel – In an aeroplane over the sea Julian Cope – I come from another planet, baby Pixies – Gigantic Midnight Oil – the last of the diggers David Bowie – We are the dead T Rex – Mambo Sun Magazine – A song from under the floorboards XTC – ten feet tall Helium – Cosmic Rays Pixies – Where is my mind Goldfrapp – Lovely Head
Doves – a house

torsdag, september 08, 2005

patriarkat ii

Åsa Beckman och Tom Hedlund recenserar idag Niclas Nilssons debutdiktsamling.. båda verkar tycka ungefär såhär:
» Alltför ofta blir de möjliga associationerna så många att de slår ut varann och sammanhanget mellan orden eller raderna blir omöjligt att upprätthålla. Dikterna reduceras då till ordanhopningar - ledmotiv och nyckelord skymtar, men utan att de förmår ge någon riktigt levande struktur. Kanske är det en läsanvisning författaren har smugglat in, när han skriver: "Troféer i ett inre regn. Så kan man läsa en bok." Och kanske kan jag som läsare därmed inte få mer än tillfälliga glimtar av sammanhang, som den spegelsal som öppnar sig i ett par svindlande rader: "Om du vaknar blir du jag. / Om jag vaknar är boken en dröm." Men nog hade jag önskat ett rikare utbyte än sådana enstaka troféer.« Tom Hedlund Purpur hoppas att de »grammatiska normbrotten med vassa sårkanter« uppvisar någorlunda verkningsfullhet & möjligen lite »skönhet«. Vi får väl se. Nästa månad eller så. Uppdatering(fredag nånting (nej jagvet inte vad det är för datum, jag sade ju att jag är 7k)) : någon kanske är intresserad även av följande recensioner: Borås Tidning, Norrköpings Tidningar, Aftonbladet, Göteborgsposten. vi klättrar upp i vårt elfenbenstorn och klistrar in detta i dagboken: "Märk bokens första blad/ljusa dyner i mörkret/Jag har kommit genom vägen/Ljudet av tunga fåglar/Systrar som förgäves drömmer en dröm, för drömmen är ingen/Dödsdalens avloppslösa bäcken/Skriv hem om det".

onsdag, september 07, 2005

marknadsföringsstrategier

Jag antar att Fence nya och lite oväntade marknadsföringsstrategi har debatterats någonannanstans också, men här är 1 inlägg från Jane Dark (som vi hittade hos Jonathan Mayhew). Jag tror att man säkert kan sälja annars svårsålda litteraturmagasin med hjälp av sk erotiska bilder, men problemet är väl att skapa ett intresse för den litteratur som man försöker sälja? (köp nya lyrikmagasinet, få 1 "erotisk" film på köpet). Försäljningssiffrorna må gå upp men vad är egentligen vunnet (förutom möjligen en något större penningpåse)? Här kan man också fundera på i vilken mån man bör anpassa innehållet efter sina läsare (vilket säkert 1& annan Lyrikvännenredaktör har fått att fundera på (om inte annat efter att ha fått läsarreaktioner)), men den här bloggen borde egentligen ha stängt pga sjukdom..

måndag, september 05, 2005

tusk

Jag lyssnar inte speciellt mycket på musik för tillfället men idag fick jag för mig att kanske ta reda på något om något av de två band som på sistone beskrivits som en blandning mellan My Bloody Valentine, Black Sabbath och Sonic Youth (vilket förutom att vara 1 fånig sak att skriva är 1 bra sak att skriva om man vill lura purpur att köpa 1 skiva)(ett av de banden heter fö Part Chimp). Riktigt så långt har jag inte kommit än.. Jag fastnade istället i Fleetwood Macs »Tusk«, full av 1 slags återhållet tillbakalutat sväng på senare år förfinat av bla Doves och Badly Drawn Boy. 1 skiva som väl tål att beskrivas som ganska modig, trots att den också är vad man skulle kunna beskriva som smörig. Räddningen är väl förutom 1 snygg produktion& 2 mer "experimentella" låtar, att den ändå inte är särskilt sentimental..

söndag, september 04, 2005

Samarbeten

I 1 tidigare inlägg diskuterade vi böcker skrivna i samarbete mellan två eller fler författare och tyckte oss märka att dessa böcker inte skulle anses vara lika fina. När vi idag tänker vidare på saken kommer vi att tänka på dessa konst/textböcker, nog verkar dessa böcker också på något sätt skrivna vid sidan av det egentliga författarskapet. I vanliga böcker är illustrationer ovanliga. Vad nu det kommer sig. Med dagens tryckteknik torde det inte vara några stora problem att följa illustratörens intentioner i fråga om bildkvalitet osv. På något sätt anses bilder antagligen vara störande för texten. 1 bra text behöver naturligtvis inte heller några bilder, men man kan ju variera sig lite? 1 kvälls alfapetspelande har fått oss alltför koncentrerade på enskilda ord för att kunna bygga meningsbärande meningsbyggnader. Vi övverger därför detta för någon slumpvis(men det finns ju ingen slump, eller hur var det nu)utvald bok tex den här Rysk dikt, kanske.

fredag, september 02, 2005

Patriarkat

»Patriarkat är en både känslig och originell debutdiktsamling. Texterna är vackra, men samtidigt obehagliga. De kännetecknas av en stark medvetenhet om diktens möjligheter och omöjligheter. Här finns också humor och svärta i en hårdkokt skildring av ett system skapat av det patriarkala samhället. « (låter lite som mina intentioner med mitt kasserade manus. minus ambitionen/försöket att skriva mer organiskt med hjälp av stavelseräkning och matematiska förhållanden mellan styckena beräknat efter det gyllene snittet, som inte slog alltför väl ut.. »dikter som läsaren inte alls tycker om men ändå inte kan låta bli att läsa«, skrev jag, en formulering jag nu skulle vilja revidera, försöker skriva en generös dikt, utan att för den skull vara inställsam. nåväl ) Recensionsdag den 8:e september.

torsdag, september 01, 2005

niclas nilsson

SvD: "Dikten vet något mer":

"Märk bokens första blad För vem gav havet dörrar Vänta Allt är spegelvänt O börjar ett cykloniskt alfabet Borsta tänderna är Golgata En flicka cyklar runt runt"

Niclas Nilsson ur »Patriarkat«

SvD intervjuar Niclas Nilsson som i höst debuterar med »Patriarkat«. Sådana här korta artiklar ger väl egentligen inte mycket för förståelsen, öppnar inte för ett eventuellt möte med ett författarskap. Iaf inte om man gör det så här okoncentrerat, känner sig tvungen att få med allt som ska stå i en sådan här artikel. Var författare bor& arbetar är väl egentligen inte så intressant? Vad för slags biografisk information skulle kunna tänkas vara givande för mötet med ett sätt att skriva? Men det är naturligtvis intressant att få veta hur boken börjar.. Se ovan. Uppdaterat: Den korta artikeln i Nöjesguiden som olofmartin hittat, är både roligare och mer välskriven än Svd-artikeln jag länkar ovan. En hyggligt intressant redovisning med tanke på artikellängd osv. Vi får väl se om det blir Nilsson eller Sonnevi som sas räddar lyrikhösten , som ser ut att bli ganska trist i övrigt.