"De emotivt inriktade psykologerna säger att en författare som raderar allt hon skriver gör det för att hon exempelvis är hämmad av en krävande förälder, som just slagit en signal och därmed brutit ned självförtroendet och satt i gång självcensuren. Den kognitiva skolan säger att blockeringen kan bero på att författaren satt upp alltför invecklade 'kompositionella strategier'; att skissen som ritats upp i huvudet är så krävande att den som skall förverkliga den inte mäktar sätta i gång. Som när Dante under 'flera dagar' tvekade att börja på sin 'Den gudomliga komedin'. Det krävs mod för att inreda helvetet."& sanningen ligger någonstans däremellan om man nu får utgå enbart från sin egen empiri när man utformar en teori. Fast de avancerade kompositionella strategierna, skulle jag vilja hävda, är inte enbart blockerande, det är också en hjälp för koncentrationen, mina texter som alltid riskerar att falla sönder av att vilja handla om allt möjligt samtidigt, några av de här grafomanerna Dahlman talar om kanske också kunde hjälpas av sådana eller av en så enkel strategi som att i viss mån skriva med papper och penna ( att själv utforma bokstävernas form, en i taget). längre ner i Dahlmans skrivkrampsartikel:
» - En bra sak med litteraturen är att den inte har bråttom. En dålig sak med vår tid är att det är så jävla bråttom med allt, säger Staffan Söderblom, ledare för kursen litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.»
Litteraturen kanske kunde tänkas ha olika hastighetsgrad
och att vissa texter då skrivs snabbare och också är
avsedda att läsas snabbare, vilket naturligtvis kan sägas vara giltigt för till exempel dagboksbloggarna, men riskerar väl att
bli ett onödigt lättviktigt material
som genom att tex inte tänka och formulera krångliga tankar och låta bli
att reflektera över tex livssituationer som inte gärna låter sig
formuleras i onödigt hög grad ytterligare
höjer tramsnivån
i människornas huvuden (och därmed bidrar till
kaos i människornas tankematerial
med efterföljande försvagning av
tankeförmågan)
?
Söderblom säger också: »Man måste inte alltid ge ut böcker bara för att man är författare. Man måste inte skriva bara för att man har den fysiska möjligheten att skriva«. Vilket kanske någon eller några borde ta sig en så kallad funderare på( om märkliga språkliga konstruktioner som tex detta ord och tendensen att byta ut vissa suffix mot andra för att göra det lite roligare, skoja till det lite, kanske vi tar upp här någon annan gång).
& det här inlägget blev naturligtvis ett långt inlägg. Dra era egna slutsatser.
(som vi härmed ytterligare förlänger, ändrar lite i inledningen och så. För tydlighetens skull)
1 kommentar:
Researcher.se har skrivit ett inlägg om grafomani (http://researcher.se/archives/2005/04/hej-du-grafoman/) och enligt det så är det författaren Milan Kundera som har myntat begreppet. Jag har de citaten på min blog: http://masoud110.blogspot.com/2005/07/vi-r-alla-grafomaner_04.html
Skicka en kommentar