Sidor

måndag, oktober 31, 2005

the Literary Saloon kommenterar det märkliga i att Společnost Franze Kafky (Franz Kafka-sällskapet) två år i rad har valt samma pristagare till Franz Kafka-priset som Svenska Akademin senare valt till Nobelpriset. 2004 valde man Jelinek. 2005 Pinter.. tidigare års pristagare har varit: Philip Roth, Ivan Klíma, och Peter Nadas som får finna sig att få sina nobelprisodds sänkta, tillsammans med 2006 års Kafkapristagare då--

söndag, oktober 30, 2005

Zadie Smith har koll på amerikanska poesisin. nästan iaf.

onsdag, oktober 26, 2005

Ersatz får Pinter

bokförlaget Ersatz meddelar att de kommer att ge ut 3 volymer Pinter. Den första utkommer den 14:e november. att läsa dramatik hör inte till mina favoritsysslor, så ni får gärna hoppa över att ge mig dem i julklapp. Vi har dessutom en antologiserad Pinterpjäs på engelska redan. Vilket får duga som referensmaterial. hemma.

fredag, oktober 21, 2005

försörjning

- Alla författare som har låga upplagor säger att de egentligen är mycket bättre än vad jag är. De som gör svårbegriplig litteratur - som folk inte läser frivilligt - är "de riktiga författarna" och de ska understödjas. säger Jan Guillou eller vad han nu hette- Alla människor borde ha rätt till tryggad försörjning. På en helt annan nivå än de sk grundnivåernå då. säger vi. att tjäna pengar på böcker när man borde dela ut dem gratis? är inte det, ja lite löjligt eller?
Serie om slipsknutar? Förmodligen en dålig idé, men här är tre varianter iaf:  


DIAGONAL










FRANSK






















WINDSOR







antar att man borde lämna några tips och råd oxå. men de får ni leta nånannanstans. eller skriv till Claes Elfsberg. och fråga hur han får till det. den där Diagonal har vi nog aldrig sett användas.
sover på fel tider och suddar ut den här veckan. spelar in musik. men hur fan lyssnar man på ett spår och spelar in på ett annat utan att det första kommer med på det andra.. annars lite meningslöst med olika spår. en knapp jag inte ser. målar. börjat läsa Cees Nootebooms »Ritualer«. Fick av någon anledning lust att läsa en roman, hyfsat okonstig. Bra val får jag väl säga. har stått på den där hyllan ett år minst. så länge att man tror att man har läst den fast man inte. ungefär som när man arbetar/ spenderar för mycket tid på bokhandel/bibliotek, man ser en massa titlar, nästan dagligen ser man den där boken.. av nån anledning tappade jag koncentrationen på sidan 25. Ungefär där jag alltid tappar koncentrationen. orkar läsa 15-30 sidor och sedan börjar man tänka på annat. att man alltid tappar koncentrationen efter femton trettio sidor. får Tegan and Saras »walking with a ghost« på hjärnan. börjar därinne varje gång man slutar tänka på ngt annat. än just den. försöker läsa mer men det går naturligtvis inte. istället borde man göra ett litet gympapass jag vet. men hur många gympapass tror du jag gjort i mitt liv, fast man borde ha gjort ett om dagen eller så? och sedan fortsätta. då ska det nog gå bra. mycket idéer och lite verkstad.

måndag, oktober 17, 2005

någon har flyttat på stenarna--

under de närmaste dagarna kommer vi att genomföra någon slags
u t v i d g n i n g/ en sån där kanalomläggning ingen ändå begriper syftet med / tv4:s en ny kanal om året / något åt det hållet.

nästan allt här är hafsverk

vi har nu bloggat i ett halvår utan att få mycket sagt. kan man tycka. formuleringssvårigheter. men det har varit roligt! och på något sätt trivs jag ändå med den här språkliga verkligheten. den här sortens bloggande. men det är dags för något annat nu. också. vad vi än får för oss kommer den här bloggen ligga kvar. vi har upptäckt att det finns adresstjuvar därute.. varför de nu skulle vara intresserade av just den här? skyr inga medel att sälja potensmedel. eller så. 

Allt jag gör får något pinsamt över sig. man skriver 1 sång. någon får för sig att tycka om den. alltså skriver man 1 ny sång. men man blir naturligtvis inte nöjd med den heller. »jag skriver för att komma bort från det jag har skrivit« som den där förmodade Pinter-epigonen skrev. han som också är sveriges kanske viktigaste poet. (det är nu vi öppnar en Skunkgrupp som heter Vi Norénepigoner ) Eller var det Celan-epigon han var. Andra namn. det har börjt dyka upp språk jag inte känner igen i huvudet.

göra någonting tydligt. förutsättningarna för litterärt skapande har inte varit så goda på länge.. några saker har vi kvar att skriva om här i fortsättningen också. men det finns något lockande i att börja om från början. med 0 läsare igen.. Omläggning. men vi är inte riktigt säkra på hur det kommer att se ut. under tiden kör vi 1 serie om slipsknutar. det verkar ni ju gilla..

fredag, oktober 14, 2005

a bed for slicing oceans

Nytt nummer av MIPOesias. Det viktigaste nätpoesisinet just nu. om du inte visste det.. nu också med ljud.. medverkande i det här numret bla Sheila E. Murphy, Eileen Tabios, Amy King, Michelle M. Buchanan, Sabyasachi Roy, Jonathan Mayhew , Shanna Compton & Anny Ballardini

torsdag, oktober 13, 2005

dramatik

Att ge nobelpriset till en dramatiker (ja inte precis vemsomhelst då) tycker vi är utmärkt. dramatiken är den litteraturform som kanske bäst lämpar sig för kommunikation..

onsdag, oktober 12, 2005

slipsknut revisited

det inlägg som genererat absolut mest besökare hit är det här. minst 1 om dagen! och nej jag kan inte heller knyta en slips. men nån gång ska jag väl lära mig det också. vidare noterar vi uppmärksamheten från Regn över Möllan. Och ja den är snyggare i min RSSläsare också.. antar att vi ändrar på det här utseendet nångång. men det får duga tillsvidare..

spekulationer

eftersom nobelprisvinnaren redan är utnämnd känns det aningen fånigt att gissa men-- dags för en poet, säger vissa. poesin är en trängd genre bla bla. är väl bara bra för den isåfall säger jag.. men om ni envisas med att vilja att ge det till en poet så nog är Albiach ett bra namn (som Lotta Lotass föreslår här). Ajgi vore också väl värd priset- eller föralldel Adonis eller Ashberry. för att bara nämna de som börjar på A. blir väl enklast så. A-hnlunddebaclet kommenteras vidare på Expressens kultursida, och har tyvärr fått en del internationell bevakning oxå. skäms på er gubbar! Isobel gör en snyggastlista. Purpur tycker att den snyggaste litteratören är Zukofsky, synd att han aldrig fick priset då.. Albiach har vi ingen aning om hur hon ser ut. Ashberry är väl aningen snyggare än Ahnlund iaf! Annars har jag ju redan gissatGoytisolo..
yvas säger att stalker är klart. var det väl nyss också? nåväl, väl värt ett besök. nu kanske det börjar hända något med svensk litteraturs frånvaro från internet- vore isåfall sas på tiden.

tisdag, oktober 11, 2005

ahnlund återavhoppar

Ekot rapporterar att Knut Ahnlund nu har läst Elfriede Jelineks böcker och funnit dem så dåliga att han finner att nobelpriset nu har «ödelagt prisets värde för överskådlig framtid..» Varför han nu känner sig tvingad att tillkännage sina synpunkter såhär precis innan årets pristagare ska utses. Han säger att hennes verk är «fyllt av klichéer och avancerad våldspornografi». (men han har ju redan lämnat akademin 1 gång, man kan ju verkligen undra vad han håller på med.. ) Prismotiveringen : ”för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt”. Eller som hon själv säger «Med patetiska anklagelser kommer man ingen vart. Det bästa botemedlet är att överdriva verkligheten tills den blir grotesk»

Ni har anklagats för cynism och känslokyla, på grund av er distans till alla de hemskheter ni beskriver.

- Jag tror att man som författare medvetet, nästan som en vetenskapsman, måste hålla ett avstånd till det man berättar om. På samma sätt som Flaubert, har jag fått mig kastat i ansiktet att jag arrogant och kyligt beskriver människoöden på avstånd. Det här är en beskyllning som nästan alla analytiska författare råkar ut för.

Vad man däremot inte sett är att jag egentligen är starkt partisk. Jag är inte objektiv, jag är inte cynisk. Jag har aldrig låtit minsta tvivel råda om var mina sympatier finns. De finns hos samhällets mest förtryckta. Kanske den här ivern att försvara de svaga beror på att också jag fått en katolsk uppfostran, med allt vad det innebär. Trots allt är den katolska kyrkan på förlorarnas sida, medan den lutherska favoriserar vinnarna.

ur intervju med Tuva Korsström.

Ödelagt prisets värde för överskådlig framtid.. Nä det tror inte jag. De senare prisutnämningarna har iaf ökat mitt personliga intresse för priset.. Här är förresten hela Ahnlunddrapan, med i skrivande stund närmare 200 kommentarer! och sydsvenskans kulturbloggs kommentar.. & Errata-Maltes Expressenkulturbloggskommentar..

måndag, oktober 10, 2005

franz ferdinand

ny skiva med franz ferdinand:
Did I see you in a limousine Flinging out the fish and the unleavened 5000 users fed today as you feed us
varje gång vi ser en novelltävling tänker vi att den där kan vi ju ställa upp i, är väl bara att skriva ihop nåt.. Utsikterna att vi ska få för oss att skriva ihop 300 sidor romantext känns väl inte direkt jättestora.. Vi kommer ju aldrig ihåg att skicka in till de där Debutböckerna heller & egentligen borde vi ha varit med i debut 2003.. senast. annars är det ganska händelsefattigt. dikt och diktdiskussionstrött. bloggtristess. sitter med ett gymnasiearbete om Medeltida litteratur, ni vet Dante och så - betydligt roligare!

fredag, oktober 07, 2005

med hela munnen full av jord..

så Nille Perned och Kent har återupptagit sammarbetet.. & en EP släpps till hösten. rapporterar Expressen, som också har riktlinjerna för den där romantävlingen... en ickedeckare där man bryter mot budord & älskar ( gärna okonventionellt) i Sverige under ett helt år.. rapporterar O

tisdag, oktober 04, 2005

det är lustigt att man kan skriva så mycket smörja om poesi, rent sk snömos. och ändå kritisera sina motståndare för just detta. diskussionen om poesi, får mig att helt vilja lämna Diktandet bakom mig . jag får väl helt enkelt kalla det något annat. andra saker. det är väl inget fel på att söka inåt, men i mina sjutton världar har det inget att göra med det där kommunikation som ni tjatar så mycket om. sen kan ni gärna få sluta tjata om det där MAKT. vad nu det är. det låter så fruktansvärt konspirationsteoretiskt som ni håller på. om ni ändå ska tjata om MAKT och KOMMUNIKATION kan ni väl göra er själva medvetna om hur ni själva kommunicerar.. Inte för att jag tror att ni förstår vad jag menar. Det har jag redan gett upp.

måndag, oktober 03, 2005

Roky Erickson - Bloody Hammer Jävlar vad bra han är när han är bra, om man säger... Fullständigt galen, trasig men ändå stundtals genialisk

torsdag, september 29, 2005

jag nekas att sälla mig till deras rad

så vi blev inte bjudna till bokmässan iår heller.. Expressen tar fram fyra nobelpriskandidater. Först ut är Gennadij Ajgi, som nog är min personliga favoritkandidat också. Gissa har jag redan gjort tillräckligt. Ny dator. En som fungerar. Men jag har inte orkat poesidebattera.

söndag, september 25, 2005

Omsensgate skickar oss til den här artikeln. pS/oEi-kriget. en evighetshistoria. Så vilken sida står Purpur på? Vi står upp för kärleken till matematiken. bland annat. Vill du ha elvis eller tommy steele, hårdrock eller synt? experiment eller aftonrodnad? Så ett nytt Oei är på väg. Om tysk samtidslyrik. ett ämne som intresserar oss. men vi kommer inte att läsa det i alla fall. den ekonomiska situationen. andra saker. finns inte på biblioteket här. här är oeiarna sällsynta. men de kanske bara har makten i GSM. Och tar snart över hela riket? nähä.
Dagens band är TV on the radio! (men jag har bara hört 1 låt.. så jag tänker inte ta nåt större ansvar om de i övrigt skulle visa sig mest spela tramsmusik)

lördag, september 24, 2005

Allting pågår parallelliskt

Att Bodil Malmsten skulle starta en blogg, skrev ju någon av modernistabloggarnabloggportalen. Verkar ha varit igång i några veckor nu& Eva hade hittat den häromdagen.. Eftersom hon inte lämnade någon länk försökte vi istället med knuff.se, och hittade ett gäng hänvisningar.. -

onsdag, september 21, 2005

SvD berättar att Authors Guild stämmer Google pga Google print . vilket väl inte kan anses som förvånande. men tråkigt. vi ska också bli Författare Av Böcker. Vi ska stå under bron här utanför varje onsdag mellan kl 14 och 14.05. Vem som helst kan då köpa boken där.

bloggosfäriska störningar

förmodligen kunde man skriva om föregående inlägg & byta ut "det poetiska" mot "det bloggiska" eller "att blogga", & plocka 1 eller 2 poänger..

tisdag, september 20, 2005

Om det politiska och terapeutiska hos det poetiska

Om man tex med anledning av den nyutgivna antologin i urval av Göran Greider( som Sakernas Tillstånd behandlar här) har lust att diskutera(/fundera) huruvida det poetiska är politiskt kan man kolla vad langpo-gänget har att säga om saken här( i L=A=N=G=U=A=G=E 9/10). Annars leder mischievoice oss till den här (får man väl ändå säga) politiska dikten. Vilket för nu får gälla som vårt exempel på lyckad politisk dikt. Politisk dikt med egentlig politisk verkan då, var finns den? Göran Sonnevi, säger någon, men han når väl trots sina i svenskpoesisammanhang imponerande försäljningssiffror bara en begränsad del av befolkningen? Att folk blir så otroligt upprörda över att något är obegripligt, upphör inte att förvåna oss. Är då det poetiska terapeutiskt? nåväl något terapeutiskt värde kan kanske dikten ha, men om man tänker sig att använda dikten som terapi bör man betänka Alice Miller-citatet nedan: »Det är ett stort misstag att tro att man kan upplösa trauman på det symboliska planet. Om det vore möjligt skulle diktare, målare och andra konstnärer kunna bearbeta sina trauman genom sin kreativitet. Så är det dock inte. Kreativiteten hjälper dem visserligen att uthärda lidandet men inte att upphäva det. Och även diktatorer skulle en dag sluta att förnedra och plåga människor om denna symboliska hämnd för barndomens förödmjukelser vore tillräcklig för dem. Men deras hunger efter hämnd är omättlig så länge de inte vet - eftersom de förnekar det - vem som egentligen har förtjänat deras hat och vem hatet gäller, det vill säga så länge de endast symboliskt lugnar det i stället för att uppleva det i sitt egentliga barndomssammanhang och därmed lösa upp det.«(ur inledningen till nyutgåvan av »Det självutplånade barnet«). Vad är då diktens funktion, dvs vad ska diktande vara bra för? Tja, utforska nya sätt att tänka på kanske, förmedla erfarenheter och observationer, och så det där språkliga/halvspråkliga det köttsliga överskridandet av jaget etc. Förövrigt är det väl inte så konstigt att så mycket poesi tillkomer vid skrivbord då det är just vid ett sådant ganska många tillbringar en stor del av sin tid..
vi noterar att Lars Palms anglosaxiska projekt är riktigt snyggt& lovar att hålla sig hett.. övrig rekommenderad läsning i Ars Interpres 4&5: Sawako Nakayasu, Georg Trakl, Gennady Aygi mfl (via mischievoice) har man tid för poesi kan man (förmodligen med viss behållning) pröva någon av de här poeterna

måndag, september 19, 2005

Vi som bor på en föräldralös stjärna

Radioteaterns Sachsutforskning tycktes mig alltför hysterisk och tycktes inte ha funnit samma ton som jag i dikterna.. ( o så ensam hon måste ha varit)

söndag, september 18, 2005

antecknat

just varit & röstat. jag vet inte riktigt vad jag vill att kyrkan ska vara, men så mycket vet jag att jag inte vill göra den till en plattform för mörkret.. Ser inte »Patriarkat« ut som en AB-bok? planerar de ett sammangående? (iaf bättre än när de ser ut som dåliga barnböcker& handlar om tandborstar (& det där var INTE ett personangrepp..)) Deras trims-tramsförlag till syskon (dvs FORUM (som vi tycker illa om bla (och alltså inte bara) för att de slutat att ge ut Peter Sandelin)) lär fö planera ett romanpris där man kan vinna ½ miljon..

lördag, september 17, 2005

omalfabetiserar bokhyllor och skivhyllor. allting håller sig länge i ok ordning, men när det väl börjar rasa går det snabbt.. högar på golvet.. elf power - skeleton elf power - the naughty villain velvet underground - stephanie says patti smith - my blakean year michael nyman - an eye for optical theory my bloody valentine - cigarette in your bed modest mouse - talking shit about a pretty sunset modest mouse - never ending math equation farin urlaub - ok modest mouse - twift
den rädda pojke jag var, var övertygad om att han någon gång skulle få superkrafter, att han besatt förmågor som ingen annan.. och hur bra passade inte konstnärsmyten honom, här var ju ett geni, och han älskade att höra det. Storhetsvansinne, hur ska jag göra mig av med dig? varför kan jag inte nöja mig med: o vad trevligt att se dig, varför behöver jag höra: vad vacker du är, du är bäst bla bla ?

kyrkoval

det är uppenbarligen val imorgon. och jag har rösträtt, fast jag inte tror på Gud, är inte det konstigt? men vad tycker partierna egentligen? jag har inte hört någonting . Vilka är emot gudstjänster i sveriges radio, tex, det kunde ju vara något för mig att rösta på...

fredag, september 16, 2005

frigörelser

faderns pornografikonsumtion, flera timmar om dagen. Samtidigt Jesusvärlden. Inget före äktenskapet. Gör alla fiskare till människor. Gör alla människor till fiskar.

torsdag, september 15, 2005

poesi med hög abstraktionsnivå. närheten till filosofi och så vidare. Detta & ett hårt sväng. inte nödvändigtvis på samma gång.

statistik

Bloggtoppen.se säger att jag haft 51 besökare den här veckan.. Statcounter säger att jag haft 35 unika besök idag. Något säger mig att det är något fel på bloggtoppens räknarfunktion, men vad vet jag. & är egentligen inte så intressant, jag vet.

*.pdf

Moria Poetrys .pdf-bibliotek består för tillfället av 4 titlar. »Their Fields« av Jordan Stempleman, »Not Having an Idea« av Donna Kuhn, »Post Bling Bling« (!) av Eileen R. Tabios & »Covering Over« av William Allegrezza. Purpur har dock för närvarande inte tillgång till dator med *.pdfkompetens (jo det går att läsa men mkt mkt trögt & vi har väl inte tillräckligt med tålamod)..

Born Magazine

Born Magazine har jag aldrig sett förut. Ett litteratur/konst/flash-projekt. Vilket är roligt. Men jag tycker nog ändå att böcker är roligare..

debattklimat

så folket ( valda delar av det ) är alltså inte mätta på språkmaterialdebatter.. Purpur har inte så stor lust att lägga sig i. men ibland kan man ju inte låta bli..

onsdag, september 14, 2005

Man ska inte döma boken efter omslaget, heter det ju, men det gör man ju alltid i alla fall. Man håller väl hellre i en snygg bok än en ful. Samizdat diskuterar Fence-frågan. Varför ska litteraturtidskrifter se ut som litteraturtidskrifter och vad är det som gör att litteraturtidskrifter ser ut som litteraturtidskrifter? Svenska litteraturtidskrifter (det är nu man hittar på ett roligare namn) verkar vara alltmer medvetna om betydelsen av snygg form.( Så är hela samhället, kanske, det är ju designåret & man har mindre intressanta designutställningar överallt.. ) Inte tror jag att det har någon betydelse för försäljningssiffrorna, men det ökar användbarheten och trevlighetsgraden för de som läser.. Då kan man ju undra varför purpur som ägnar så mycket energi till att klaga på allltings utseende, inte har bättre design själva, framförallt varför vi har en standardmall, om vi nu tycker att allting liknar något annat förmycket. Men vi har inte lärt oss riktigt vilka siffror som styr vad.. dessutom blir allting väldigt konstigt (på sidan) så fort vi gör något ---

söndag, september 11, 2005

massindustriellt passerad skvalmusik

I anslutning till föregående post kan man, som Torsten Ekbom gör i »Experimentfälten«, citera Peter Schat:
»Om du går till Indonesien med dess annorlunda skalsystem, sléndro och pélog, eller till Indien eller Kina, så har de överallt samma transistorapparater och samma popmusik, Den ligger som en oljehinna över Världen nu«.
Ekbom fortsätter själv:
»De globala akustiska oljeutsläppen går inte att hejda, lika lite som en tesked doppad i vattnet skulle kunna få Titanic att vända. Peter Schat konstaterar bara fakta. Och uttrycker en oförställd förvåning över att den massindustriellt passerade skvalmusiken satt en tjock parantes kring musikutvecklingen under hela 1900-talet, som om modernismen aldrig hade existerat. Istället en återgång till den klassiska treklangsharmonik som Rameau lade grunden till i sin ”Traité de l’harmonie” från 1722. Tonika, dominant, subdominant. «
Ekbom avfärdar vidare ”den sk världsmusiken” eftersom den enligt vad han anser har ”råkat i klorna på den komersiella hydran”. Men vad ska man då tänka om dem som opererar i gränslandet mellan populär och finmusik, mellan avantgardistisk fulmusik och ABBA- the movie? Är väl knappast alla gripna av den kommersiella hydran, lika lite som alla sk världsmusikartister skulle vara det. Det kulturella område som helst sysselsätter sig med att dra gränser mellan fint och fult är väl annars litteraturen, heter något populärlitteratur, är det tramslitteratur, helst sk kriminallitteratur ( jag menar inte att folk inte skulle få vara elaka mot varandra i litteraturen). Vidare vill jag betänka att mkt sk experimentkultur numera lätt går att få del av, hur mycket än konstnären själv har vänt publiken ryggen. Hela publiken kanske inte kommer att springa efter henne, men jag väljer att tro att allt inte är förlorat.

Pianoelever

Just nu kan man läsa de nominerade novellerna till Sveriges Radios novellpris på SRs hemsida. De är: »Sten« ur »Svålhålet« av Mikael Niemi »Nordanvinden« ur »Berättelser om djur och andra« av Lars Jakobson. »Pianoeleven« ur »Svarta diamanter« av Mirja Unge. »Ulla« ur »Spöken« av Magnus William-Olsson »En kniv i ryggen: Om påhittad otrohet« ur »Åtta glas« av Klas Östergren Speciellt »Pianoeleven« och »Nordanvinden« tänker jag själv försöka ta mig tid till.. 3 ganska nyligen uppdaterade nättidskrifter är Word for/word Makata och Diagram. Annars verkar Otidskrift vara tillbaka med som man säger full styrka. Går vi mot ökad likriktning eller tvärtom? Nu när samma skval kan avlyssnas i Bombay och Ludvika, kan man å andra sidan nå all världens musik, all världens lyrik (om man då undantar den svenska) från en liten maskin med ett litet fånigt tangentbord.

tangentbord

vi har spillt kaffe på tangentbordet. nu fungerar det inte längre. varför är det en massa skruvar på baksidan om man ändå inte ska kunna öppna det?

fredag, september 09, 2005

Petrus Pokus Rocks The House

mindre genomtänkt lyssningsordning. men när ni är klara med de andra.. Songdog – Days of Armageddon Martha Wainwright – Factory Doves – Last Broadcast Nine inch nails – The day the whole world went away Pixies – Alec Eiffel Midnight Oil – pub with no beer Galaxie 500 – Oblivious Big Star – Holocaust Sugar – J.C. Auto Ben Folds – Jesusland Jesus& Mary Chain – Happy place Earthling – 1st transmission Warren Zevon – Porcelaine Monkey My Computer – All I ever wanted was a good time Suede – Painted People Stranglers – Always the sun Breeders – Cannonball Cat Power – He War Joseph Arthur – In the sun Galaxie 500- Leave the planet Velvet Underground – Temptation inside of your heart Boss Hog – Stereolight Sonic Youth – Sunday Emmylou Harris – Michelangelo Velvet Underground – Ocean Sonic Youth - The Diamond Sea
På annan plats har yrats om hur trevligt det är med Random/shuffle-funktionen bla bla. Vilket det naturligtvis INTE är. Andra tycker det är betydligt trevligare att välja själv vilken musik de vill höra. Eftersom vissa tydligen INTE vill välja själv, well låt mig.. Här följer ca 4,5 timmars kvalitativ musikunderhållning i oerhört genomtänkt lyssningsordning: A Lou Reed – Romeo & Juliet Badly Drawn Boy – Disillusion Doves – The man who told everything Pixies – Caribou Patti Smith – pissing in a river Velvet Underground – Sweet Jane Olivia Tremor Control – I have been floated Primal Scream – Swastika eyes Luna – California (all the way) Yo La Tengo – Sugarcube Pixies – Break my body B Magazine – Shot by both sides Primal Scream – Accelerator T Rex – Cosmic Dancer David Bowie – The voyeur of utter destruction (as beauty) Midnight Oil – Save your prayers Doves – Here it comes Pixies – Holiday song Thurman - Loaded Julian Cope – s.p.a.c.e.r.o.c.k. with me Modest Mouse – Heart Cooks Brain Guided by voices – The official ironmen rally song David Bowie – Big Brother A Byrds- have you seen her face? My bloody valentine – Several girls galore Pavement – stereo Cat Power – nude as the news Angel corpus Christi – john casavetes Luna – bobby Peru Primal scream – movin’ on up David Bowie – ashes to ashes Fidget – To Hell with music (it makes no sense) Nine inch nails – The Perfect drug Led zeppelin – Livin’ lovin’ maid Smog - Bathysphere Xtc – in the limelight Pink Floyd – see Emily play Tindersticks – sweet, sweet man pt.3 B David Bowie – Blackout Kinks - Two sisters Brittish Sea Power – Fear of drowning Simple minds – real to real cacophony Lou reed – satellite of love The Stranglers – The raven Led zeppelin – Tangerine Cat Power – Speak for me Suede – to the birds Patti smith – distant fingers George Harrison – What is life Primal Scream – Higher than the sun David Bowie – lady grinning soul A Beth Orton – Stolen Car Doves – Catch the sun Patti Smith – Glitter in their eyes Magazine – The light pours out of me Olivia Tremor Control – California Demises Pixies – River Euphrates Primal Scream – keep your dreams Patti Smith – poppies David Bowie – Sweet thing/ Candidate Olivia Tremor Control – Sleepy Company B Neutral Milk Hotel – In an aeroplane over the sea Julian Cope – I come from another planet, baby Pixies – Gigantic Midnight Oil – the last of the diggers David Bowie – We are the dead T Rex – Mambo Sun Magazine – A song from under the floorboards XTC – ten feet tall Helium – Cosmic Rays Pixies – Where is my mind Goldfrapp – Lovely Head
Doves – a house

torsdag, september 08, 2005

patriarkat ii

Åsa Beckman och Tom Hedlund recenserar idag Niclas Nilssons debutdiktsamling.. båda verkar tycka ungefär såhär:
» Alltför ofta blir de möjliga associationerna så många att de slår ut varann och sammanhanget mellan orden eller raderna blir omöjligt att upprätthålla. Dikterna reduceras då till ordanhopningar - ledmotiv och nyckelord skymtar, men utan att de förmår ge någon riktigt levande struktur. Kanske är det en läsanvisning författaren har smugglat in, när han skriver: "Troféer i ett inre regn. Så kan man läsa en bok." Och kanske kan jag som läsare därmed inte få mer än tillfälliga glimtar av sammanhang, som den spegelsal som öppnar sig i ett par svindlande rader: "Om du vaknar blir du jag. / Om jag vaknar är boken en dröm." Men nog hade jag önskat ett rikare utbyte än sådana enstaka troféer.« Tom Hedlund Purpur hoppas att de »grammatiska normbrotten med vassa sårkanter« uppvisar någorlunda verkningsfullhet & möjligen lite »skönhet«. Vi får väl se. Nästa månad eller så. Uppdatering(fredag nånting (nej jagvet inte vad det är för datum, jag sade ju att jag är 7k)) : någon kanske är intresserad även av följande recensioner: Borås Tidning, Norrköpings Tidningar, Aftonbladet, Göteborgsposten. vi klättrar upp i vårt elfenbenstorn och klistrar in detta i dagboken: "Märk bokens första blad/ljusa dyner i mörkret/Jag har kommit genom vägen/Ljudet av tunga fåglar/Systrar som förgäves drömmer en dröm, för drömmen är ingen/Dödsdalens avloppslösa bäcken/Skriv hem om det".

onsdag, september 07, 2005

marknadsföringsstrategier

Jag antar att Fence nya och lite oväntade marknadsföringsstrategi har debatterats någonannanstans också, men här är 1 inlägg från Jane Dark (som vi hittade hos Jonathan Mayhew). Jag tror att man säkert kan sälja annars svårsålda litteraturmagasin med hjälp av sk erotiska bilder, men problemet är väl att skapa ett intresse för den litteratur som man försöker sälja? (köp nya lyrikmagasinet, få 1 "erotisk" film på köpet). Försäljningssiffrorna må gå upp men vad är egentligen vunnet (förutom möjligen en något större penningpåse)? Här kan man också fundera på i vilken mån man bör anpassa innehållet efter sina läsare (vilket säkert 1& annan Lyrikvännenredaktör har fått att fundera på (om inte annat efter att ha fått läsarreaktioner)), men den här bloggen borde egentligen ha stängt pga sjukdom..

måndag, september 05, 2005

tusk

Jag lyssnar inte speciellt mycket på musik för tillfället men idag fick jag för mig att kanske ta reda på något om något av de två band som på sistone beskrivits som en blandning mellan My Bloody Valentine, Black Sabbath och Sonic Youth (vilket förutom att vara 1 fånig sak att skriva är 1 bra sak att skriva om man vill lura purpur att köpa 1 skiva)(ett av de banden heter fö Part Chimp). Riktigt så långt har jag inte kommit än.. Jag fastnade istället i Fleetwood Macs »Tusk«, full av 1 slags återhållet tillbakalutat sväng på senare år förfinat av bla Doves och Badly Drawn Boy. 1 skiva som väl tål att beskrivas som ganska modig, trots att den också är vad man skulle kunna beskriva som smörig. Räddningen är väl förutom 1 snygg produktion& 2 mer "experimentella" låtar, att den ändå inte är särskilt sentimental..

söndag, september 04, 2005

Samarbeten

I 1 tidigare inlägg diskuterade vi böcker skrivna i samarbete mellan två eller fler författare och tyckte oss märka att dessa böcker inte skulle anses vara lika fina. När vi idag tänker vidare på saken kommer vi att tänka på dessa konst/textböcker, nog verkar dessa böcker också på något sätt skrivna vid sidan av det egentliga författarskapet. I vanliga böcker är illustrationer ovanliga. Vad nu det kommer sig. Med dagens tryckteknik torde det inte vara några stora problem att följa illustratörens intentioner i fråga om bildkvalitet osv. På något sätt anses bilder antagligen vara störande för texten. 1 bra text behöver naturligtvis inte heller några bilder, men man kan ju variera sig lite? 1 kvälls alfapetspelande har fått oss alltför koncentrerade på enskilda ord för att kunna bygga meningsbärande meningsbyggnader. Vi övverger därför detta för någon slumpvis(men det finns ju ingen slump, eller hur var det nu)utvald bok tex den här Rysk dikt, kanske.

fredag, september 02, 2005

Patriarkat

»Patriarkat är en både känslig och originell debutdiktsamling. Texterna är vackra, men samtidigt obehagliga. De kännetecknas av en stark medvetenhet om diktens möjligheter och omöjligheter. Här finns också humor och svärta i en hårdkokt skildring av ett system skapat av det patriarkala samhället. « (låter lite som mina intentioner med mitt kasserade manus. minus ambitionen/försöket att skriva mer organiskt med hjälp av stavelseräkning och matematiska förhållanden mellan styckena beräknat efter det gyllene snittet, som inte slog alltför väl ut.. »dikter som läsaren inte alls tycker om men ändå inte kan låta bli att läsa«, skrev jag, en formulering jag nu skulle vilja revidera, försöker skriva en generös dikt, utan att för den skull vara inställsam. nåväl ) Recensionsdag den 8:e september.

torsdag, september 01, 2005

niclas nilsson

SvD: "Dikten vet något mer":

"Märk bokens första blad För vem gav havet dörrar Vänta Allt är spegelvänt O börjar ett cykloniskt alfabet Borsta tänderna är Golgata En flicka cyklar runt runt"

Niclas Nilsson ur »Patriarkat«

SvD intervjuar Niclas Nilsson som i höst debuterar med »Patriarkat«. Sådana här korta artiklar ger väl egentligen inte mycket för förståelsen, öppnar inte för ett eventuellt möte med ett författarskap. Iaf inte om man gör det så här okoncentrerat, känner sig tvungen att få med allt som ska stå i en sådan här artikel. Var författare bor& arbetar är väl egentligen inte så intressant? Vad för slags biografisk information skulle kunna tänkas vara givande för mötet med ett sätt att skriva? Men det är naturligtvis intressant att få veta hur boken börjar.. Se ovan. Uppdaterat: Den korta artikeln i Nöjesguiden som olofmartin hittat, är både roligare och mer välskriven än Svd-artikeln jag länkar ovan. En hyggligt intressant redovisning med tanke på artikellängd osv. Vi får väl se om det blir Nilsson eller Sonnevi som sas räddar lyrikhösten , som ser ut att bli ganska trist i övrigt.

måndag, augusti 29, 2005

1 samling recensioner

Amelie Björck recenserar Elise Ingvarsson i Göteborgs-Posten: "Hennes dikt utgör i sig ett förgrenat monosamtal, med gott om imperativ och självreflekterande, flerskiktade frågor - 'Hur vill jag någonstans bo i dig?!' (i språket/i läsaren/i gud?). Detta, plus en viss oväntad brakhumor, gör texten levande och vital, samtidigt som kortslutning hotar i varje veck" Annars har väl inte Elise Ingvarssons diktsamling »Beror skrymmande på« bemötts av direkt överentusiastiska recensioner.(1 2 3 ) Om Bokens eventuella litterära braighet eller dålighet kan vi inte tillägga mycket men ger gärna en stjärna i kanten för vad vi förmodar vara hög ambitionsnivå. Däremot tar vi gärna varje tillfälle att klaga på utformningen av Nordstedts lyrik-serie, det som var så snyggt på pop och bibel är här fult och urvattnat, dessutom går ryggarna sönder på tok för lätt. En alltför konform formgivning verkar vara en dålig idé i allmänhet, möjligen kan Panache-seriens senare formgivning anföras som motexempel. Uppdatering: 1 kommentator upplyser om att Eva Ström är entusiastisk i sydsvenskan Uppdatering 2: Recension i Norrköpings Tidningar& i Borås Tidning.

söndag, augusti 28, 2005

den här helgen: Em i fälttävlan, var där igår, på fältprovet, ganska roligt men ser livsfarligt ut. (och är dyrt). Moderaterna älskar Sverige och har konferens i min hemstad. Jag läser Fromm och Zürn. Ganska bra båda två, men delar ett tröttsamt sexualitetstema som om det var det enda vi byggs upp av. Jag har kommit fram till att mammor talar i telefon och pappor tittar på tv. Att det är min bild och att jag kommer att upprepa den om jag inte tänker mig för.

fredag, augusti 26, 2005

fascicle

Första numret av fascicle är inte riktigt färdigt än men det är imponerande som det är (flera bloggar länkade nyss till förhandstittsadressen (som jag väl drar tillbaka också då, eftersom alla andra verkar ha gjort det, & den riktiga verisionen ska ändå komma upp ikväll officiellt, vad det verkar).

tisdag, augusti 23, 2005

grafomani, skrivkramp

Några hastigt nedtecknade anteckningar rörande Pontus Dahlmans två artiklar som nyligen publicerats i DN (vilka vi naturligtvis läst på nätet: om grafomani, att allt fler skriver tjocka böcker, och publicerar hyfsat ogenomtänkta inlägg på forum som Det här (purpur), respektive skrivkramp, att inte kunna formulera sig. Av desa två tillstånd känner vi att vi ligger närmast skrivkrampen (fast vi önskar att vi kunnat hitta ett annat ord som bättre täckte det vi ville mena med att använda just det ordet)(vi ser bloggförfattandet som ett led i övervinnandet av ett problem med formuleringsförmågan vars orsaker tidigare har antytts här), något som kan tyckas motsägas av mina allt mer pladdriga och frekventa inlägg här på bloggen. från DN Kultur - Det plågsamt tomma arket:
"De emotivt inriktade psykologerna säger att en författare som raderar allt hon skriver gör det för att hon ­exempelvis är hämmad av en krävande förälder, som just slagit en signal och därmed brutit ned självförtroendet och satt i gång självcensuren. Den kognitiva skolan säger att blockeringen kan bero på att författaren satt upp alltför invecklade 'kompositionella strategier'; att skissen som ritats upp i huvudet är så krävande att den som skall förverkliga den inte mäktar sätta i gång. Som när Dante under 'flera dagar' tvekade att börja på sin 'Den gudomliga komedin'. Det krävs mod för att inreda helvetet."
& sanningen ligger någonstans däremellan om man nu får utgå enbart från sin egen empiri när man utformar en teori. Fast de avancerade kompositionella strategierna, skulle jag vilja hävda, är inte enbart blockerande, det är också en hjälp för koncentrationen, mina texter som alltid riskerar att falla sönder av att vilja handla om allt möjligt samtidigt, några av de här grafomanerna Dahlman talar om kanske också kunde hjälpas av sådana eller av en så enkel strategi som att i viss mån skriva med papper och penna ( att själv utforma bokstävernas form, en i taget). längre ner i Dahlmans skrivkrampsartikel:
» - En bra sak med litteraturen är att den inte har bråttom. En dålig sak med vår tid är att det är så jävla bråttom med allt, säger Staffan Söderblom, ledare för kursen litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.»
Litteraturen kanske kunde tänkas ha olika hastighetsgrad och att vissa texter då skrivs snabbare och också är avsedda att läsas snabbare, vilket naturligtvis kan sägas vara giltigt för till exempel dagboksbloggarna, men riskerar väl att bli ett onödigt lättviktigt material som genom att tex inte tänka och formulera krångliga tankar och låta bli att reflektera över tex livssituationer som inte gärna låter sig formuleras i onödigt hög grad ytterligare höjer tramsnivån i människornas huvuden (och därmed bidrar till kaos i människornas tankematerial med efterföljande försvagning av tankeförmågan) ?
Söderblom säger också: »Man måste inte alltid ge ut böcker bara för att man är författare. Man måste inte skriva bara för att man har den fysiska möjligheten att skriva«. Vilket kanske någon eller några borde ta sig en så kallad funderare på( om märkliga språkliga konstruktioner som tex detta ord och tendensen att byta ut vissa suffix mot andra för att göra det lite roligare, skoja till det lite, kanske vi tar upp här någon annan gång). & det här inlägget blev naturligtvis ett långt inlägg. Dra era egna slutsatser. (som vi härmed ytterligare förlänger, ändrar lite i inledningen och så. För tydlighetens skull)

söndag, augusti 21, 2005

Så tillsammansdikter är inte tillräckligt strålande?

Nog verkar det vara så att en text skriven tillsammans med andra på något sätt har lägre status än texter av en ensam författare. Hur utvecklades egentligen idén om det ensamma geniet (med direktkontakt med himlarna/ och sin kvinliga musa vid sin sida) och varför har den så starkt fäste (i finkulturen iallafall (nog verkar parantesen (Lennon/McCartney) (eller(McCartney/Lennon) som det står på Beatles första album) ha en något högre glans än ett ensamt (McCartney)?))? [Här skulle kanske en akademiskt skolad skribent fogat in en idéhistorisk redogörelse med exempel som de anonyma medeltida balladerna, de romantiska diktarna och kanske någon antik filosof. ( Står nog något om det där i »Den romantiska texten« av Horace Engdahl, om jag inte tar fel.)] På vilka grunder är böckerna på vilka Sonja Åkesson står som författare tillsammans med Jarl Hammarberg(-Åkesson/ Jarlo Martelmonto) , uteslutna från hennes Samlade dikter och varför är inte tillsammansdikten som ingår i någon av de senare samlingarna, om nu uteslutningsgrunden för tillsammansböckerna var att de är skrivna tillsammans med någon annan, då också utesluten? Här vill jag säga att jag tycker bättre om den första av deras tillsammansböcker, den som har titeln »Strålande dikter/ nej så fan heller«, än de som de författat ensamma. Tycks på något sätt ha bättre fokus än Jarls egna böcker & Sonja tycker jag visserligen om men föredrar att läsa henne i små doser. Egentligen var det något om tänkandet jag skulle fundera på idag, men dt hör väl på något sätt till tänkandets natur, att det oundvikligen irrar runt och avviker från ämnet..

lördag, augusti 20, 2005

Live long and prosper, Leonard

Hey! Varför har jag inte hittat det här förut? ( märkligt hur sällan jag tänker på de där männen från Vulcan med spetsiga öron, särskilt med tanke på vad mina katter heter (Spock, gå ner därifrån) men idag gjorde jag iallafall en sökning) Jag har undrat hur hans på håll ganska nedsablade sångröst låter. Nu vet jag. Hittade idag Leonard Nimoys sång om Bilbo Baggins ( ja han från den där fantasyboken, som visst filmatiserats också). Riktigt catchy faktiskt. Här är den ! (quicktimefilm) «Ballad of Bilbo Baggins»

recept

så du letar efter recept och sånt? gå hit istället: Orangette Vet inte om de har något recept på blåbärspaj dock - - - men det är den trevligaste matbloggen vi känner till. your source for långsamt rostade tomater...

Bloggflaggor

Som ni säkert sett kan man numera flagga Bloggers bloggar, om man skulle tycka att något är stötande bla bla. Förhoppningsvis leder det väl till färre sk splogs (länk från mymarkup). Här på purpur har det på sistone dykt upp en del spam som vi hoppas bli av med genom att sluta tänka på det.

fredag, augusti 19, 2005

tidpunkten för nästa Tranströmerdiktsamling är naturligtvis bestämd för längesedan: 2013. Och ifall ngn väntar på en ny diktsamling av Birgitta Trotzig får ni vänta till 2010.

Greider& Hörstadius

Greider, ja han är ju lite varstans fortfarande, men den här andra killen, Hörstadius var det väl han hette? Erik Hörstadius var finns du nu? Du som var överallt & hade åsikter, debatterade väl med Greider vid ett otal tillfällen? anpassning av åsikter. åsidosättande av vikten att utforma en personlig hållning ( något att hålla upp framför en annan& dra streck& pilar& minustecken ( kanske, ändå. men jag tror, du har rätt i det att) mellan) till förmån för positionerandet. men nu kommer jag inte längre ihåg vad jag tänkte säga, det var något om det här med åsikter:
« En monolog förvandlas lätt till 'a defensive posture': mer och mer döv för vad den själv faktiskt säger, mer och mer lagd att tabuförklara, att begå kategorifel, att bli självmotsägande, att inte se skogen. Det är för övrigt också vid detta stadium som den defensiva vokabulären blir mer och mer framträdande i det offentliga samtalet: vi ska "värna om", vi ska "slå vakt om", vi ska "slå larm", etc. etc.» citat från: pressylta redux
.
övervinna scenskräcken . ha något att säga. vad det nu var.

torsdag, augusti 18, 2005

agneta enckell (för femte? gången)

så idag köpte jag då innanför/utanför-boken. naturligtvis för tidigt att uttala sig slutgiltigt. Enckell är för mig en framkallningsdiktare, under läsningen framkallas idéer om dikter, också det har hänt att jag plötsligt fått fason på helt bångstyriga dikter. en annan sådan författare är Birgitta Trotzig (i än högre grad) och Peter Sandelin förstås och åtminstone under en period i mina tonårsår: Vilhelm Ekelund. Huruvida dessa framkallade dikter har den inneboende kraften att framkalla något hos andra - tja, det vet jag ju inte, än iaf. Tänker på den kraftsamling som tycks ske innan varje bok som gör att böckerna fått varsitt egna sätt att imponera på (»åter« har jag tyvärr inte läst) (men vi hoppas naturligtvis att det inte dröjer lika länge innan vi får se nästa bok) . debutbokens något kantstötta mentalsjukvårdsporslin, berättelserna om Pipa i »rum:berättelser«, »med en ömhet så stor», spår av Cage och Celan & mammans målade naglar i »sitt ansiktes avtryck, eller stenens begär« --- se också tidigare enckellposter här på purpur den här eller den här, exempelvis..

Omega

Göteborgs-Postens Amelie Björck recenserar Johannes Anyurus nya diktsamling »Omega« »... jag ställer mig under det/ lilla utskjutande taket och suger tillbaka portkoden/ baklänges in i fingrarna, in i mörkret som finns/ längst inne i vistelsen, längst inne i Skapelsen där/ stillheten är som obsidian och svarthåriga änglar/ bugar sig och betar av en växt lika klar och spröd/ som den första isen ...« låter iallafall mycket trevligare än Bob Hanssons tandborste. Vad nu han ska nämnas i alla recensioner av poeter som tagit ton på scenen för?

onsdag, augusti 17, 2005

tack P1

tack P1 för att ni börjat sända 1 stunds fågelsång innan piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip!
Jag har inte sett "Catching the Friedmans", men jag har läst Maria Zennströms essä i Lyrikvännen 1/05. Jag citerar:
»Clownmasken Silly Billy med sina jättelika åttiotalsglasögon, som inte förändrats på femton år, är en kärleksfull karikatyr av pappan Arnold.       På samma sätt är Davids eget liv en fin, antydd ram, en skådeplats. Han tar in familjens drama i den egna kroppen, låter den utspela sig inuti honom..«
        Det händer när jag står framför spegeln att jag ser min fars ansikte växa fram bakom mitt eget, vilket är mig oerhört skrämmande naturligtvis. Detta händer aldrig på en balanserad dag då jag tydligt kan se att likheterna är få. I någon mån tog jag också in min egen familjs drama i min kropp, blev svag, skakade och fick ännu svårare att tala(jag har alltid setts som en tillbakadragen pojke). Något som blev något bättre sedan jag helt tog avstånd från pappa.         Jag vill här nämna att det tyvärr tycks vanligt att oreflekterat upprepa sina föräldrar - - -. Att inte göra det själv.     Någon måste bryta kedjan, ta av sig de felaktiga glasögonen och ta på sig sina egna. (Ursäkta om ni inte får min metaforik att fungera).

måndag, augusti 15, 2005

snus/ klimatfrågan/ dikter för dödsannonser/ motallians

hittar 1 portionsnus på fönsterblecket. måste ha legat där 1 bra tag. permafrosten har börjat smälta. det gör ont att tänka på. hur ska jag skriva det så att ni förstår allvaret. hur allvarligt det måste vara. är det verkligen så att folk letar i samtidslyriken efter saker att skriva i dödsannonser eller att läsa på begravningar? de verkar ju dessutom rätt nöjda med «inte ens 1 grå liten fågel» och «far har sträckt ut handen». Säga att nu skriver ju ingen dikter man kan ha i dödsannonserna och därför är alla dikter dåliga. Är det det man har dikter till? Citerar i dödsannonser alltså. Motallians är ett hedervärt initiativ. Dessutom har de börjat bra. Varför antar du inte utmaningen, Linda Skugge, undrar Nina. Undrar jag också. Vem ska förklara för folket hur viktig klimatfrågan är?

söndag, augusti 14, 2005

Linda Skugge: »Babies kill love«

nu vet jag varför min pappa blev en äckelgubbe: jag dödade mina föräldrars kärlek iaf om man får tro Linda Skugge som också råder föräldrar att gå in i föräldraskapet som man går in i ett krig. Sorry Linda det rådet avstår jag nog från att ta. men så sträckte sig min period av självskadeglädje inte längre än det tar att göra ett litet brännmärke i armhålan med glöden från en hemrullad cigg med Winstontobak.

lördag, augusti 13, 2005

..kraften i orden obeveklig

Elsa Grave har också skrivit något på vårt till synes återkommande tema: att lyfta sig själv i håret. (Själv har jag inget hår. Så jag får väl försöka lyfta mig i skägget.) (källa LV 6/04- bokklubbsdelen) Se här:
» I den dagliga skärpans irrande mot natt och ännu obestraffade men uppsminkade känslostormar lyfter jag mig i håret med en inre blåsnings lätthet« (min emfas)
Här kommer jag att tänka på Mr Vertigo av Paul Auster. Som appropå diskussionen om inledningar av romaner för ett tag sedan på Errata börjar så här:
«I was twelve years old the first time I walked on water»
l'art nouveau heter det förmodligen l'art noveau verkar bara vara ett väldigt vanligt stavfel

l'art noveau

sitter och försöker skriva något om l'art noveau/jugend ett uppdrag från min distantfolkhögskolekurs (kanske heter distans på svenska. vet jag väl.) önskar intensivt att jag valt barocken istället då hade jag ju kunnat skriva om Bach eller något känner ett ökande behov av att lära mig teoretisera om mina dikter inte bara för att kunna marknadsföra och försvara dem för andra människor också för att kunna försvara att jag lagt ner så mycket tid på något så icke-lukrativt för mig själv. för att inte skriva likadana dikter hela tiden. för att om jag ändå ska hålla på och skriva en massa kan jag ju åtminstone försöka göra dem så bra som möjligt.

torsdag, augusti 11, 2005

Beat!

Idag är tydligen recensionsdag för den av Per Planhammar & Gunnar Harding redigerade antologin »Beat!«!(Säger Wahlström& Widstrand: »Boken innehåller både välkända och mindre kända texter av de legendariska författarna William S. Burroughs, Lawrence Ferlinghetti, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Gary Snyder, Michael McClure, Anne Waldman och Patti Smith. Presenterade och tolkade till svenska av Gunnar Harding, Per Planhammar, Reidar Ekner, Pamela Jaskoviak, Niklas Törnlund och Magnus Ödmark«). (AB, DN, GP, SvD). Ska bli intressant att läsa (någon får gärna skicka ett gratisex..) (förbannade trögdator. vi fortsätter)
Uppdatering: Expressens recension såg jag inte igår (tror inte den var synlig på hemsidan) men där har iaf Errata-Malte skrivit en recension upplyser han om idag.

misslyckanden. dålig musik.

Man sätter en fras efter en annan. Men det blir tydligt att det saknas något mellan dem. Man tror inte att man försöker undanhålla något, men det är så det måste vara. Dikterna faller sönder. Vackra beståndsdelar, synnerligen vackra, men det man skulle säga syns inte längre. Det går inte att följa med. Allting blir suddigt. Dessutom har de ett förbannat jippo härutanför. Drakbåtsfestivalen. Jag vet inte vart jag ska ta vägen.

onsdag, augusti 10, 2005

Sveriges Radio - Ekot

SRs Ekot rapporterar om omfattande handel med stulna handikapptillstånd. Handikapptillstånden gäller i hela landet och utfärdas av Vägverket. Enligt tidningen Metro säljs tillstånden på svarta marknaden för mellan 2 000 och 6 000 kronor. – Vissa människor kanske har en bil som man inte tycker borde ha tillstånd för att den är liten och trång. Man tycker att det varken skulle gå in en rullstol eller handikapphjälpmedel i den, säger Gisela Roswall, personlig assistent och företrädare åt sin handikappade son. Vägverket uppges nu överväga att upprätta ett register för att försöka stävja en del av fusket. Purpur har svårt att förstå- Vad är det de håller på med? Svårt att första att man vill fuska. Att man vågar. En gång råkade vi sätta i oss en lösgodisbit inne i butiken och redan detta fick oss att gripas av stor& svår skam. Tro nu inte att jag försöker skoja bort ett allvarligt ämne. Detta fusk måste omdelbart bort. Det får vara slut med det här. Uppdatering: Några formuleringar ändrade

SVT-ombudsmannen

här är han. Svt-ombudsmannen.

slipsknut

»Claes Elfsberg har Sveriges snyggaste slipsknut«. Tänka på detta uttalande när man egentligen borde sova. Och att man har massor av minnesbilder av denne Elfsberg men man ser inte riktigt själva slipsen ( är den inte röd, nja kanske). Och särskilt inte själva knuten, som skulle vara så välknuten, vilket nog var ordet jag sökte.

söndag, augusti 07, 2005

octopus

snubblade över det här onlinezinet (octopus) häromdagen och det verkar vara värt att hålla ett öga på någon gång ibland. Senaste numret presenterar som de säger »16 promising young hot shot poets in the very earliest stages of their long careers« med ganska generösa urval (8 dikter var) och en liten introduktionsnot till varje av en lite mer etablerad poet. Skulle man av okänd anledning vilja läsa Aase Berg på engelska kan man göra det här (översatt av Johannes Göransson (som på sin nedlagda? blogg släpkoppel också översatt en essä av Berg)) Uppdatering: Korrigerat stavningen i titel och länken. Tack till Martin.

lördag, augusti 06, 2005

introducing the band

Borta på shoeshine.co.uk har Teenage Fanclub-Francis nu sparkat igång The Tourettes-marknadsföringen med en 25-minuters intervjufilm i Quicktimeformat. Gå till http://www.shoeshine.co.uk/Industry/Introducingthetourettes.htm
för dem som tycker att purpur inte tar sitt ansvar som littblogg på allvar och bara skriver om trams och blåbär: 2 relativt nya Svenska littbloggar att kolla upp: Mikrokosmos Sakernas Tillstånd fråga mig inte hur det gick till men av någon anledning blev adressen till mikrokosmos fel. nu SKA den vara rätt

fredag, augusti 05, 2005

att plocka blåbär

När vi var ute och plockade häromdagen fick vi ihop lika mycket som på de tre tidigare gångerna (dvs tre avrunnen turkisk yogurt-burkar), och vad som är skillnaden mellan dessa två växtplatser mellan vilka det inte skiljer sig mer än ungefär 300m vet vi inte riktigt men det kan alltså löna sig att leta en extra stund innan man börjar själva plockningen. Att plocka bär är egentligen inte så ansträngande och köpa de där frystabärpaketen lär vi inte göra på några år. Goytisololäsandet fortskrider efter några dagars social aktivitet. Att låna den där boken var ett slags test på min förmåga att avgöra en boks litterära kvalitet med hjälp av händerna (ni vet var ni hört det där förut) . Vi sluter oss nu till teorin att Goytisolo blir nästa nobelpristagare..

tisdag, augusti 02, 2005

Juan Goytisolo

Juan Goytisolo började läsa "den ensamma fågelns dygder" av Juan Goytisolo (utvald på måfå på biblioteket) igår, vilket är någon slags experimentroman utan Stor bokstav och punkt. Därmed ytterligare en bok jag hunnit tjugofem sidor i. Verkar ganska OK.

söndag, juli 31, 2005

onedit, mipoesias, Bök

via Brian Kim Stefans hittar vi till onedit & »This is condensed light« av Chris Paul. annars kan man ta sig till mipoesias, vars juninummer (red Gabriel Gudding) bla bjuder på några fina Christian Bök- dikter
(& Michael McClure,Rae Armantrout,Joanne Kyger, Jerome Rothenberg, David Lehman, Ron Silliman, Joanna Catherine Scott, Denise Duhamel, Heidi Lynn Staples, Amy Gerstler, Pancy Maurer-Alvarez, Jenna Cardinale, Simon Perchik, Jasper Bernes, Jennifer K. Dick, Robert Fernandez, Reb Livingston, Allyson Salazar, Geoff Bouvier, Ronald Palmer, Lara Glenum, Peter Ramos, Daniel Borzutzky, Joe Amato, Jeff Harrison, Kass Fleisher, Anny Ballardini, Michael Rothenberg, Josh Corey,Paul Violi,Chris Pusateri, Brian Kim Stefans, Jorge Guitart, Peter Davis, Karl Parker, Catherine Daly, Holly Iglesias, Katia Kapovich, Aaron McCollough, Standard Schaefer, Louise Landes Levi, Carl Martin,Lisa Jarnot, Dale Smith,Kent Johnson,Randall Williams, John Beer,Justin Lacour, Ngo Tu Lap, Amy King,Ken Rumble, Jenny Boully, Julian Semilian, K. Silem Mohammad, Laura Mullen, Rachel Loden, Elizabeth Hatmaker, Eden Osucha, Paul Hoover)
exakt vad för förväntningar vi ska ha på mIPOradio, som nyss haft sin första utsändning (podcast) vet vi ännu inte. men det ska bli spännande att följa..

och här är 230 plath-dikter

och här är 230 Plathdikter (angelfirevarning).

snus (sylvia& ted)

att man ska vara så svårt beroende av något så dumt . Att formuleringsförmågan blir totalt utslagen bara för att man inte snusat på nån timme. Jag måste verkligen sluta. Att förmågan att t ä n k a, och för den delen förmågan att göra något över huvud, och under det också, men det är där det gör ont. egentligen hade jag tänkt tipsa om ett rödvin jag drack häromveckan när Tourettes-Daniel fyllde år, men jag tycks inte hitta vad det heter eller ens hur det ser ut. för övrigt läste jag ett par av Sylvia Plaths dikter häromdagen som var ganska OK faktiskt. Är ju nästan lika mycket Plath som Spahr nuförtiden överallt. Men Ted Hughes däremot, hur tråkig och omusikalisk får man vara egentligen. Ska inte han vara KANON?

lördag, juli 30, 2005

blåbärsplockning

Att plocka blåbär visade sig, inte helt oväntat, vara ganska tidsödande. Efter 3 (långa) plockningssessioner har vi samlat ihop ungefär 2,5 kg..

torsdag, juli 28, 2005

hästar i konsten

På slottet i Örebro pågår just nu en utställning med namnet «Hästar i konsten». Medverkande konstnärer är Asmund Arle, Emanuel Bernstone, Lena Cedergren, Ann-Margrete Clarén, Marilyn Girlow, Johan Pettersson, Hans Hamngren, ÅC Danell, Suzanne Nesim& Bengt Böckman. Allra mest tilltalas jag av Ann-Margrete Claréns svarta hästar med gula och gul-orangea bakgrunder (kanske för att färgvalet påminner mig om färgvalet i mina egna amatörmålningar). (Bilden är kanske inte det bästa exemplet(&fanns kanske inte ens med på utställningen)). Vi återkommer om några dagar i ämnet, utställningen är alldeles gratis och lockade oss att vilja göra ytterligare ett besök. .

lördag, juli 23, 2005

kan jag också få 20 böcker i veckan i min postbox (eller vad heter det där skåpet i källaren?)? (gratis menar jag, ibland känns det visserligen som det kommer tjugo böcker i veckan men det är alltid sådana man måste betala för, några från bokklubbar som gud vet varför man inte har gått ur för längesedan) Funderar på att lägga till lite fler blogglänkar i högerspalten, har just börjat använda bloglines eftersom Thunderbird inte funkade så värst bra på den här datorn.. & skaffat mig alldeles för många prenumerationer naturligtvis. Det vore väl bra om jag tränade lite på det där med måttlighet antar jag. Det är väl inte som att man kommer att läsa alla de där.. Den svenska Littbloggosfären (eller vad den nu kommer att kallas) växer ständigt. Upptäckte Subotnik idag. Dessutom har Evas Dröm blivit verkligt littbloggig på sistone (& genast intressantare, för mig intressantare).

torsdag, juli 21, 2005

Black vs Bradbury

Black Francis eller Frank Black, vilket ni nu föredrar, känd från Pixies (vilket är ett väldigt bra band (som om ni inte visste det)) intervjuar Ray Bradbury (via Rakes Progress &LHB ) om Hur Man Blir Författare, den kommande kolonalisationen av mars & skrivmaskiner bla, i LA alternative press. Frank Blacks Nashvillealbum »honeycomb« recenseras bla här, här, här och här

torsdag, juli 14, 2005

Mare Kandre

Webmastern på Mare Kandres sida berättade i ett mail ( för ett tag sedan, jag är inte så snabb som man kunde önska) att sidan nu har adressen www.marekandre.se (vilket ju låter avsevärt bättre) och att den kompletterats med mer intressant material. tack för den informationen!

DIgl rvltn ?

Gårdagens Monitor om Negativland (kanske mest kända för sitt upphovsrättsliga gräl med U2) snabhackades fram av digitalmaskinen. Sov programkontrollen? synd när vi för en gångs skull kom ihåg att lyssna. Annars lyssnar vi på Main (och får för oss att skriva dikter om lava och kratrar och ärR i hårbottnen)

dansande dansande Google AdSense

Dansa Dansa Fula AdSenseruta

onsdag, juli 13, 2005

tecken

nu var det längesedan jag försökte göra en egen *.ttf-fil. Det visade sig vara alltför tålamodskrävande, vilket jag väl borde ha förstått från början.. En gång arbetade jag en halv dag på att göra en spegelvänd font - bara för att skriva lite spegelvänd poesi(ibland kan jag hålla med om att jag gör det väl krångligt för mig själv). Speciellt knivigt var det med kerningarna, bokstäverna fick konstiga avstånd: f   l l f     i. Programmet jag använde mig av den gången heter iaf Font Creator och är hyfsat lättanvänt. Ett annat enklare men likafullt användbart( särskilt om man ska tex skapa å ä ö till filer där det inte finns) är Softy.

Svara med hela meningar.

Svara med hela meningar! Så stod det alltid på alla prov i skolan. Alla skrivuppgifter. Kom ihåg att svara med hela meningar. Hur mycket roligare att «peta sönder ord»!
Igår började jag på min första roman. Gjorde följande anteckning: I Du II Berättaren III Klänningen

tisdag, juli 12, 2005

Purpur leker med Photofiltre, ett alldeles gratis bildbehandlingsprogram, med massor av lättanvända effekter. Förmodligen har du redan tre fyra bildprogram på din dator men det hade inte jag.. plog uppmärksammar flipboken. Vi minns att det fanns en affär här någonstans, där sådana såldes, att vi alltid bläddrade i en men aldrig har ägt någon. Tack vare internet kan man nu bläddra i väldigt många.. hoppar in där saker händer. Läcker skaldar om detta.

fredag, juli 08, 2005

Al-Qaida (vad betyder det?)

Är det inte dags att fördjupa analysen lite? Istället för att dra fram samma »Det har ingenting med Islam att göra« eller ännu värre: »alla muslimer är inte terrorister«? vem nu som trodde det egentligen. Har någon ens berättat vad al-Qaida, själva uttrycket alltså - betyder? (nu var väl inte den senaste attacken planerad av de vi brukar kalla för al-Qaida, hur vidrig den än må vara, verkar den väl synnerligen amatörmässigt utförd) Enligt wikipedia betyder Al-Qaida Grunden, och är inte ens något de själva kallar sig. Namnet lär komma från en text de gett ut där de refererar till sig själva som qaida-al-jihad, vilket alltså betyder grunden för jihad. (Jihad i sin tur betyder kamp eller strid (särskilt mot islams fiender))(vilket enligt hadith, den muslimska religionstraditionen ,ska jihad enbart kunna utlysas av antingen kalifen(vilken det ju numera inte finns någon)eller genom ett samlat beslut av den samlade skaran av de troendes församling, umma) Själva analysen lämnar jag helst åt andra att utföra, och för den delen sprida, jag är tyvärr ingen Islamolog.. Men lite djupare analys tack, om vi ändå ska ha förlängda nyhetssändningar kan ni väl ägna dem åt något mer än enbart en uppräkning av attentat, och vad den amerikanske presidenten sa efteråt? Tack.

ULF STURESON

Ulf Stureson sjunger så här fint:
»Blåsten nöter hål i skallen tvingar in små löv i hallen brev från gud fast jag går inte ut nåt mera mänskor regn och lera gör mej sjuk Från parken hör jag barn och kvinnor i luften virvlar vita flingor brev från gud jag borde väl gå ut och titta men jag orkar inte, inte nu«
den här skivan. Ulf spelar på Krokstrandsfestivalen. Fredag 29/7

torsdag, juli 07, 2005

Anna Hallberg. När kommer första Essäsamlingen? Tillåt mig att önska följande: texten om litterär kvalitet från Artes, texten om dansk litteratur ur Ariel, samt förstås Beckmantexten ur Ord & Bilds Beckmannr.. Anna recenserar Novatrilogin på Litlive Uppmärksammat av bla Omsensgate, som också fäster vår uppmärksamhet på den här recensionen av Jesper Olsson om Agneta Enckells nya.. och att Enckell minsann finns representerad på Nypoesi också. fler dikter på den här länken(samma som förra gången). Purpur om Enckell: här och här..

onsdag, juli 06, 2005

Charles Whiting arbetar just på sin 327:e bok.. (via the Literary Saloon) Han har skrivit ungefär 6 böcker om året de senaste 51 åren. och som LS skriver:
» Admirable, of course, in a perverse way, but we do hope he slows down sometime over the next few decades.«
vi noterar även att fenomenet med bokmarknadsföring via bloggar, har kommit till Sverige: Queerkids.se Jag citerar:

»Under arbetet med boken har jag ibland tvivlat på ifall ämnet verkligen är aktuellt. Men idag bekräftade skjutjärnskrönikören Ulf Nilsson att den ligger rätt i tiden. För han är redan arg.

Jag har en egen hälsning till Ulf Nilsson: Det är jag som är homolobbyn. I egen hög person. Än så länge har jag bara kontroll över Sverige. Men jag planerar att bygga ut och satsa på en världskonspiration.«

låter lovande.

»Dagens dikt«

Purpur rekommenderar: Sveriges Radios »Dagens dikt« varje dag efter tolvslaget.. ( och sen repris väl..) Månadens diktare i juli är Ann Hallström. Poet och översättare och i en frånvaro av Sjölin som knastrar redaktör för Lyrikvännen. (har han slutat? redan?) Inget fantastiskt eller ovanligt över hennes sätt att läsa, hon läser som poeter brukar läsa, ni vet hur det låter.. men dikterna är bra.. En sak jag däremot inte förstår är varför inte exempelvis senaste månadens dagens dikt(er) finns tillgängliga på hemsidan. vore väl inte så svårt. eller? vem är annars dagens dikt till för? och vem är nätsidan till för? inget emot ett program som bara är till för sk daglediga, men så svårt vore väl inte det att fixa?

NF-kappaB verkar ju läskigt

och just blåbär som jag ju nyligen skrev om lär ju kunna sänka nivåerna av det. & innehålla flera ämnen som är bra för synen. syns skull. lutein.

blåbär

»Blåbär i oss för jag går på det i fyrkantiga rum Där vi har suttit blå, är borta« Hanna Hallgren ur »Ett folk av händer«
Blåbären är snart mogna. Komma ihåg att plocka dem. menar såklart några av dem, inte alla. Tycka om blåbärssylt. iaf till gröt. blåbärskaka, hur gott är inte det- och hur säger man? när kommer h a l l o n e n? hallongrottor som är så gott. peta sönder ord. försöka sova på nätterna. 7000 böcker, eller vad var det som Library of Congress tog emot dagligen? Jo 7000. och så det att så många har så mycket att skriva om, dagligen hela tiden.

måndag, juli 04, 2005

this is our music

"I stayed at home on the Fourth of July And I pulled the shades so I didn't have to see the sky" Galaxie 500 - »Fourth of July« (hela texten)
Galaxie 500 «alternativbandet» som splittrades strax innan «alternativscenen» exploderade med Nirvana och de andra, har också vår favoritlåt med dagens datum som titel. Purpur föredrar iofs «Today» och «On Fire» framför «This is our Music», men det är ju därifrån dagens låt är hämtad.. När Galaxie 500 splittrades bildade Dean Wareham- Luna, en grupp som numer också gått skilda vägar.. Och Damon och Naomi bildade Damon& Naomi och var med i Magic Hour.. Här är fler fjärdejulitexter, om du inte redan fått nog..

min häl/innanför/utanför

min häl. ska den någonsin bli bättre? undrade jag. och så kunde jag plötsligt gå på den igen. s l u t h a l t a t tror man och går ut och tittar på blommorna i parken en halv dag. och så kan man nästan inte gå igen men nu är den nog snart bra igen. tror jag. så snart är vi tillbaka.
Fin recension i GP idag, Alexandra Coelho Ahndoril recenserar Agneta Enckell. Hd recenserade 15/6 . Aftonbladets Magnus Ringg
ren verk ar riktigt arg, kanske skulle läsa lite Brodsky eller Murray eller Wallcott eller Isaksson Eller Orrje eller Tranströmer Bly Heaney nån som skriver sådär nobelprispoetigt Ringgren driver också han den märkliga tesen som Andreas Björsten också var inne på nånstans att språkmaterialisterna skriver så där för att tjäna pengar! OCH VINNA FINA PRISER . skulle de väl inte ha nåt emot iochförsig. om man vill läsa några dikter av Agneta Enckell kan man göra det här. Agneta Enckell har vi skrivit om förut, här. det vet ju tom Google.